Afname van lachgasgebruik, maar uitdagingen in het verkeer biijven

Sinds het invoeren van het verbod op lachgasgebruik op 1 januari 2023 is er een significante afname van 7 procent geconstateerd in het gebruik onder jongeren tussen 16 en 24 jaar. Dit komt voort uit recent onderzoek uitgevoerd in opdracht van jongerenorganisatie TeamAlert.

Het onderzoek, uitgevoerd in augustus en september 2023, richtte zich op lachgasgebruik onder jongeren. Het toonde aan dat één op de vijf jongeren binnen deze leeftijdscategorie bekend is met lachgasgebruik. Deze statistieken laten een daling van 7 procent zien ten opzichte van december 2022, kort voor de invoering van het lachgasverbod en het eerder uitgevoerde onderzoek van TeamAlert.
 
Een opvallende observatie is dat bijna de helft van de lachgasgebruikers in 2022 aangaf van plan te zijn minder lachgas te gaan gebruiken vanwege het verbod. Het meest recente onderzoek bevestigt dat meer dan de helft van deze groep inderdaad hun gebruik heeft verminderd. Bovendien ervaren de meeste jongeren lachgas als minder 'onschuldig' sinds het wettelijke verbod is ingevoerd.
 
Desondanks blijft er een zorgwekkend aspect bestaan: lachgasgebruik in het verkeer. Een percentage van 10 van de lachgasgebruikers, binnen de leeftijdsgroep van 16 tot 24 jaar, rapporteert nog steeds het gebruik van lachgas tijdens het besturen van een voertuig. Nog verontrustender is het feit dat één op de tien van deze jongeren lachgas gebruikt terwijl zij zelf achter het stuur zitten.
 
Om deze uitdaging aan te pakken, heeft TeamAlert de campagne 'Rij Ballonvrij' gelanceerd. Deze campagne heeft als doel om jongeren bewust te maken van de risico's van lachgasgebruik in het verkeer. Via diverse kanalen, waaronder sociale media en in samenwerking met jongerenwerkers, benadrukt de campagne de gevaren van lachgasgebruik tijdens het autorijden. Slogans zoals 'Word geen clown in het verkeer' worden gebruikt om de boodschap kracht bij te zetten.
 
Het rapport toont aan dat hoewel het verbod een afname in het algemene gebruik heeft veroorzaakt, er nog steeds een specifiek aandachtspunt ligt bij lachgasgebruik in verkeerssituaties. De campagne 'Rij Ballonvrij' speelt een cruciale rol bij het creëren van bewustzijn en het aanpakken van deze zorgwekkende trend onder jonge bestuurders.

Bron: TeamAlertRijballonvrij.nl
 
Geplaatst op 12-12-2023

< Vorige


Share on: