Huidige verzekeringsmarkt biedt veel groeikansen voor tussenpersonen

Door de consolidatieslag binnen de verzekeringsmarkt zijn er een aantal grote partijen ontstaan die vanwege hun snelle groei en omvang veel aandacht geven aan de integratie van de organisatie. Daardoor kunnen ze minder tijd besteden dan ze zouden willen aan hun primaire dienstverlening. Kleinere assurantiekantoren zonder deze ballast kunnen hiervan profiteren. BHB Dullemond bracht deze week de Overnamemonitor Verzekeringsmarkt H1-2023 uit waarin zij duiding geeft aan de overnameactiviteiten binnen de verzekeringsmarkt en de gevolgen daarvan voor de verzekeringsmarkt in zijn geheel.

Dealvolume eerste helft 2023 overstijgt heel 2022
Jorg Quapp, Partner bij BHB Dullemond: ‘Als we naar het aantal transacties over de eerste helft van 2023 kijken dan ligt dit aantal op het laagste niveau in jaren. De trend van een dalend aantal transacties van de kleinste omvang (<250.000) lijkt hiermee voort te duren. Het dealvolume over de eerste helft van 2023 ligt daarentegen op een significant hoger niveau dan vorig jaar. Zo overstijgt het dealvolume in de eerste zes maanden heel vorig jaar. Met name het dealvolume in de categorie dealomvang groter dan 10 mln ligt, met transacties zoals Klap, Licent, NDB Groep en onderdelen van de Aegon Nederland-transactie, op een hoger niveau dan vorig jaar.
 
Veel handel ligt op straat
Quapp vervolgt: ‘De cijfers laten zien dat de grotere partijen steeds groter worden. Wij zien echter dat deze partijen het druk hebben met internationaliseren, consolideren en integreren. Het combineren van overgenomen bedrijven en hun verschillende culturen, IT-infrastructuur en klantenbestand is een ingewikkelde klus. De tijd, energie en het geld dat hiervoor nodig is zorgt ervoor dat er minder aandacht is voor de klant. Kleinere partijen kunnen hier de vruchten van plukken omdat zij veel flexibeler zijn en beter in staat in te spelen op de wensen en behoeften van de klant. Echter, wij als BHB Dullemond zien dat dit nog onvoldoende wordt opgepakt en dat er dus nog veel ‘handel op straat ligt’. Kleinere MKB-assurantiekantoren kunnen de komende jaren met gemak 8% groei op jaarbasis realiseren.’
 
Overnamemonitor Verzekeringsmarkt HIER te lezen
 
Geplaatst op 06-11-2023

< VorigeVolgende >


Share on: