Helft Nederlanders negeert code oranje

Dakpannen die van gebouwen afwaaien, afgebroken takken op straat en omgevallen bomen die op auto’s of huizen zijn beland: als het stormt in Nederland kan daar flink wat schade door ontstaan. Nederland heeft zich gisteren schrap gezet voor storm Ciarán. Het KNMI heeft gisteren code geel en oranje afgegeven, maar uit onderzoek blijkt dat de helft van de Nederlanders zich helemaal niet goed voorbereidt op zo’n storm en de waarschuwingen niet serieus neemt.

Storm richt meer schade aan dan wordt verwacht 
De meeste mensen denken dat zijzelf en hun bezittingen er ongedeerd vanaf komen bij stormweer. Toch veroorzaken stormen in Nederland elk jaar voor honderden miljoenen euro’s aan schade bij woningen. Zo zorgde storm Poly eerder dit jaar alleen al voor tussen de 50 en 100 miljoen euro aan schade veroorzaakt bij woningen, auto’s en bedrijfsgebouwen. 2022 was zelfs een recordjaar met 886 miljoen euro aan schade. Elk jaar zijn er dus duizenden Nederlanders die na een storm gedupeerd achterblijven met een beschadigd huis of vernielde auto. 

Nederlanders negeren adviezen bij storm
Desondanks hebben veel Nederlanders een vrij nonchalante houding als er een hevige storm is voorspeld. Zo blijkt uit onderzoek van Overstappen.nl dat 48 procent van de Nederlanders de adviezen van het KNMI niet opvolgt als er code geel of oranje is aangekondigd en gaat toch de weg op. Hetzelfde geldt ook voor het nemen van voorzorgsmaatregelen voor een storm: 55 procent zet zijn auto niet op een veilige plek als er een storm is voorspeld. 
 
Bijna 80 procent is niet extra verzekerd tegen stormschade 
Deze trend is ook te zien in de hoeveelheid mensen die zich hebben verzekerd voor stormschade. Bijna 80 procent heeft zijn of haar huis niet extra verzekerd tegen schade door storm, en 58 procent heeft geen extra verzekering voor de auto. Ook blijkt uit het onderzoek dat bijna de helft geen idee heeft dat er een hoger eigen risico geldt bij stormschade aan huis. Dit is meestal tussen de € 225,- en € 500,-. 

Stormschade is niet altijd te voorkomen, maar het is wel belangrijk om de adviezen van het KNMI op te volgen en niet de weg op te gaan bij code geel of oranje. Dat is veilig voor jezelf en verkleint het risico op eventuele schade.


Bron: Overstappen.nl 
Geplaatst op 03-11-2023

< VorigeVolgende >


Share on: