Zwaar onweer goed voor 70% van alle verzekerde natuurrampen in dit jaar

Naar schatting van Swiss Re Institute is een reeks wijdverspreide onweersbuien (severe convective storms) in de VS verantwoordelijk voor 68% van de wereldwijde verzekerde natuurramp schade in de eerste helft van 2023, wat de toenemende schade-impact van secundaire gevaren benadrukt.

Martin Bertogg, Head of Catastrophe Perils bij Swiss Re, zei: "Met zware onweersbuien als belangrijkste aanjager van bovengemiddelde verzekerde verliezen in de eerste helft van 2023, wordt dit secundaire gevaar een van de dominante wereldwijde aanjagers van verzekerde verliezen. De bovengemiddelde verliezen bevestigen een jaarlijkse groeitrend van 5 - 7% in verzekerde verliezen, gedreven door een opwarmend klimaat, maar nog meer door snel groeiende economische waarden in verstedelijkte omgevingen, wereldwijd. De cycloon- en overstromingsgebeurtenissen in Nieuw-Zeeland in het eerste kwartaal van 2023 getuigen van het risico voor de grote stedelijke centra van vandaag, en zetten patronen voort die in 2021 werden waargenomen bij de overstromingen in Duitsland en in 2022 in Australië en Zuid-Afrika."

Zware convectieve stormen - stormen die gepaard gaan met donder, bliksem, zware regenval, hagel, harde wind en plotselinge temperatuurschommelingen - veroorzaakten in de eerste helft van 2023 wereldwijd 35 miljard USD (bijna 70%) aan verzekerde verliezen. Dit betekent dat de verzekerde verliezen in een periode van zes maanden bijna twee keer zo hoog zijn als het jaargemiddelde van de afgelopen tien jaar (18,4 miljard USD).

In de VS veroorzaakte een reeks zware onweersbuien verzekerde verliezen van USD 34 miljard in de eerste helft van 2023, de hoogste verzekerde verliezen ooit in een periode van zes maanden. Tien gebeurtenissen veroorzaakten verliezen van USD 1 miljard en meer, vergeleken met een jaarlijks gemiddelde van zes gebeurtenissen in de voorgaande tien jaar. De zwaarst getroffen staat was Texas.

Nieuw-Zeeland werd begin 2023 getroffen door twee noodweergebeurtenissen met een tussenpoos van slechts twee weken, wat wijst op het toenemende risico dat grote stedelijke centra door het weer worden getroffen. Met name het Noordereiland van Nieuw-Zeeland werd in het eerste kwartaal snel na elkaar getroffen door ernstige overstromingen in Auckland, de grootste stad van het land, en de overblijfselen van de cycloon Gabrielle. Beide werden de twee duurste weergerelateerde verzekerde schadegebeurtenissen in Nieuw-Zeeland sinds 1970, met gecombineerde verzekerde verliezen van naar schatting USD 2,3 miljard.

De effecten van klimaatverandering worden duidelijk in steeds extremere weersomstandigheden. Jérôme Jean Haegeli, hoofdeconoom van Swiss Re, zegt hierover het volgende: "De effecten van klimaatverandering zijn nu al zichtbaar in bepaalde gevaren zoals hittegolven, droogtes, overstromingen en extreme neerslag. Naast het effect van klimaatverandering zorgen ruimtelijke ordening in meer blootgestelde kust- en riviergebieden, en stedelijke wildgroei in de wildernis, voor een moeilijk terug te draaien combinatie van blootstelling aan hoge waarden in omgevingen met een hoger risico. Er moeten beschermende maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat verzekeringsproducten rendabel blijven voor dergelijke risicovolle eigendommen. Het is hoog tijd om te investeren in meer klimaatadaptatie."

Zware regenval medio mei in de regio Emilia-Romagna in Noord-Italië leidde tot uitgebreide overstromingen en naar verwachting verzekerde verliezen van meer dan USD 0,6 miljard, de duurste weersgerelateerde gebeurtenis in het land sinds 1970. De geschatte economische verliezen bedroegen USD 10 miljard. Aangezien 94% van de verliezen in Italië niet verzekerd is, wordt de belangrijke rol van verzekeringen als middel om de beschermingskloof te dichten en huishoudens te helpen hun financiële weerbaarheid tegen natuurrampen te versterken, duidelijk. Noord-Italië heeft de afgelopen twee jaar te maken gehad met droogte. Door de hevige neerslag raakte de grond snel verzadigd, wat leidde tot meer afvloeiing en overstromingen. De algemene trend toont een aanzienlijke toename van droogte in Zuid-Europa. Veranderingen in de seizoensgebondenheid kunnen echter leiden tot minder frequente maar intensere zware regenval.

Sinds begin juli zijn de VS, Noordwest-China en Zuid-Europa dit jaar hotspots geworden van hittegolven. In Zuid-Europa verergerden droge weersomstandigheden en sterke wind de bosbranden (hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door menselijke activiteit) op veel Griekse eilanden en in Italië en Algerije, hoewel het nog te vroeg is om de schade in te schatten, zowel wat betreft de economische als de verzekerde verliezen.

Aardbevingen veroorzaken nog steeds enkele van de ernstigste humanitaire en financiële gevolgen. De duurste ramp, zowel in termen van economische als verzekerde verliezen, was de aardbeving in Turkije en Syrië die materiële schade veroorzaakte en het levensonderhoud van miljoenen mensen in de hele regio aantastte. Volgens Swiss Re worden de verzekerde verliezen geschat op USD 5,3 miljard, terwijl de voorlopige economische verliezen volgens schattingen van de Wereldbank USD 34 miljard bedragen.

In de eerste helft van 2023 bedroegen de totale economische verliezen door natuurrampen 120 miljard USD, vergeleken met 123 miljard USD in de periode daarvoor, 46% boven het tienjaarsgemiddelde.
 
Bron: Swiss-Re
Geplaatst op 11-08-2023

< VorigeVolgende >


Share on: