Swiss Re realiseert in 2022 een nettowinst van 472 miljoen dollar

Swiss Re rapporteert voor 2022 een nettowinst van 472 miljoen dollar. In 2021 bedroeg het nettoresultaat nog 1,4 miljard dollar. Voor 2023 mikt de Groep op een nettoresultaat van meer dan USD 3 miljard.

Swiss Re's Group CEO Christian Mumenthaler: "2022 was een uitdagend jaar, gekenmerkt door de oorlog in Oekraïne, stijgende inflatie, het einde van de COVID-19 pandemie en verhoogde natuurrampschade. We hebben ons gericht op het proactief aanpakken van deze uitdagingen, terwijl we onze zeer sterke kapitaalpositie hebben behouden. Dit heeft ons in staat gesteld te profiteren van aantrekkelijke marktomstandigheden bij de verlengingen in januari, terwijl we ons blijven inzetten voor het gewone dividend."
 
John Dacey, Group CFO van Swiss Re: "Gedurende het hele jaar heeft Swiss Re maatregelen genomen om USD 1,1 miljard aan reserves toe te voegen om het risico van hogere claims als gevolg van de economische inflatie in onze property en casualty businesses aan te pakken. De hogere rente helpt nu al om dit effect te compenseren: de bijdrage van onze vastrentende portefeuille steeg in het vierde kwartaal met USD 170 miljoen ten opzichte van vorig jaar. Na het absorberen van een aanzienlijk effect van COVID-19 in het begin van 2022 is L&H Re teruggekeerd naar een aantrekkelijk winstgevendheidsniveau. Corporate Solutions bleef veerkrachtige resultaten leveren en overtrof de doelstelling voor het hele jaar. Het verheugt ons dat we het jaar kunnen afsluiten met een solide resultaat over het vierde kwartaal, dankzij sterke operationele prestaties van onze belangrijkste bedrijfsonderdelen."
 
Solide resultaten over het vierde kwartaal ondersteunen het groepsresultaat
Swiss Re rapporteerde een nettowinst van USD 472 miljoen en een rendement op eigen vermogen (ROE) van 2,6% voor het volledige jaar 2022, ondersteund door een nettowinst van USD 757 miljoen in het vierde kwartaal. Ter vergelijking: voor 2021 bedroeg het nettoresultaat USD 1,4 miljard en het rendement op eigen vermogen 5,7%.
De daling werd veroorzaakt door het effect van de economische inflatie op de werkelijke en verwachte schadeclaims in het schadebedrijf, mark-to-market effecten op beursgenoteerde aandelenbeleggingen en grote natuurrampschadeclaims boven verwachting.
 
De netto verdiende premies en provisies voor de Groep stegen met 0,9% tot 43,1 miljard USD in 2022 vergeleken met het voorgaande jaar. De groei werd negatief beïnvloed door ongunstige wisselkoersontwikkelingen, terwijl de stijging bij stabiele wisselkoersen 5,3% bedroeg.
 
Zeer sterke kapitaalpositie en stijgende recurrente beleggingsopbrengsten
Het rendement van Swiss Re daalde van 3,2% naar 2,0%, onder invloed van de daling van de wereldwijde aandelenmarkten en de daarmee gepaard gaande mark-to-market aanpassingen. Het rendement op recurrente inkomsten steeg van 2,2% voor 2021 naar 2,6% voor 2022, dankzij gerichte herinvesteringen in het stijgende renteklimaat. In het vierde kwartaal steeg het rendement op recurrente inkomsten tot 3,0%, terwijl het herbeleggingsrendement op vastrentende waarden 5,1% bereikte.
 
De kapitaalpositie van Swiss Re bleef zeer sterk, met een SST-ratio (Swiss Solvency Test) van de groep die per 1 januari 2023 boven de beoogde 200-250% ligt.
 
P&C Re resultaat ondersteund door sterk nettoresultaat vierde kwartaal
P&C Re rapporteerde over 2022 een nettoresultaat van 312 miljoen USD, ondersteund door een sterk nettoresultaat over het vierde kwartaal van 595 miljoen USD. Het resultaat over het gehele jaar werd negatief beïnvloed door de hoger dan verwachte economische inflatie, waarvoor Swiss Re reserves van USD 1,0 miljard heeft opgebouwd1.
 
Grote natuurrampschadeclaims waren met USD 2,7 miljard2 boven verwachting, vooral als gevolg van de orkaan Ian, overstromingen in Australië en Zuid-Afrika, hagelbuien in Frankrijk, winterstormen in Europa en de VS en een reeks andere kleinere gebeurtenissen. De netto verdiende premies stegen licht tot USD 22,0 miljard, ondersteund door aanhoudende prijsverbeteringen gedurende het jaar. Bij stabiele wisselkoersen bedroeg de stijging van de verdiende nettopremies 4,1%.
 
De gecombineerde ratio van P&C Re bedroeg 91,0% in het vierde kwartaal en 102,4% voor het hele jaar. De genormaliseerde3 combined ratio voor 2022 bedroeg 96,9%, boven de doelstelling van minder dan 94%, voornamelijk als gevolg van de effecten van de economische inflatie.
 
P&C Re vernieuwingen in januari weerspiegelen verhoogde risico-omgeving
P&C Re heeft op 1 januari 2023 voor USD 10,2 miljard aan premiecontracten verlengd. Dit betekent een volumestijging van 13% ten opzichte van de activiteiten die verlengd moesten worden. In het natuurrampenboek werd een gezonde groei van 21% gerealiseerd.
 
P&C Re realiseerde bij deze vernieuwing een prijsverhoging van 18%, met betere tarieven in alle branches. Dit compenseerde ruimschoots de hogere verliesaannames van 13%, die een voorzichtige kijk op economische inflatie en updates van het schademodel weerspiegelen.
 
L&H Re overtreft doelstelling voor netto-inkomen over het hele jaar
L&H Re rapporteerde een netto-inkomen van USD 416 miljoen voor 2022, vergeleken met een nettoverlies van USD 478 miljoen in het voorgaande jaar. De netto-inkomsten van L&H Re over het vierde kwartaal bereikten voor het derde achtereenvolgende kwartaal USD 0,2 miljard, waardoor de netto-inkomstendoelstelling voor het hele jaar van ongeveer USD 300 miljoen kon worden overtroffen. Aan COVID-19 gerelateerde claims daalden van bijna USD 2 miljard in 2021 tot USD 588 miljoen in 2022.
 
De netto verdiende premies en fee-inkomsten voor 2022 bleven grotendeels ongewijzigd op USD 15,0 miljard, vergeleken met het voorgaande jaar. Berekend tegen stabiele wisselkoersen stegen de verdiende nettopremies met 5,1%.
 
Corporate Solutions levert veerkrachtige resultaten en overtreft doelstelling gecombineerde ratio
Corporate Solutions rapporteerde over 2022 een nettowinst van USD 486 miljoen. Het veerkrachtige resultaat weerspiegelt de robuuste onderliggende bedrijfsresultaten en de sterke groei van nieuwe productie in geselecteerde focusportefeuilles. Het resultaat werd beïnvloed door een verhoogde activiteit van grote door de mens veroorzaakte schade, waaronder de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, en door aanzienlijk minder gunstige ontwikkelingen in voorgaande jaren. De Business Unit is beter bestand tegen toekomstige schade-inflatie, met USD 0,1 miljard aan extra reserves1.
 
De netto verdiende premies stegen met 2,6% tot USD 5,5 miljard, dankzij de groei van de nieuwe productie in geselecteerde focusportefeuilles en de voortdurende winst van eerder gerealiseerde tariefverhogingen. Bij stabiele wisselkoersen en exclusief de halverwege het jaar verkochte elipsLife-activiteiten stegen de verdiende nettopremies met 14,8%.
 
De combined ratio van Corporate Solutions bedroeg 93,1% over het gehele jaar en overtrof daarmee de doelstelling van minder dan 95% voor 2022.
 
iptiQ zet haar groeitraject voort
iptiQ bleef zijn activiteiten in 2022 succesvol uitbreiden en verhoogde zijn lopende polissen tot meer dan 2,1 miljoen van 1,6 miljoen in de periode van vorig jaar. De bruto geboekte premies stegen met 17,7% ten opzichte van vorig jaar tot USD 851 miljoen, met bijdragen in alle regio's. Bij stabiele wisselkoersen werd een groei van 27,8% gerealiseerd.
 
Financiële doelstellingen en vooruitzichten
Voor 2023 mikt de Groep op een nettoresultaat van meer dan USD 3 miljard, ondersteund door aantrekkelijke marktomstandigheden, een verwachte daling van de COVID-19-claims, hogere rentevoeten en kostendiscipline. Swiss Re wil zijn zeer sterke kapitalisatie in 2023 handhaven, met een SST-ratio van de Groep die materieel boven de doelzone ligt, gezien de geopolitieke en macro-economische onzekerheid. De Groep bevestigt ook zijn meerjarendoelstellingen van 10% jaarlijkse groei van de economische nettowaarde per aandeel en 14% rendement op eigen vermogen4 in 2024.
 
P&C Re stapt af van zijn normalisatieaanpak en streeft naar een gerapporteerde combined ratio van minder dan 95% voor 2023; L&H Re streeft naar een netto-inkomen van ongeveer USD 900 miljoen; en Corporate Solutions streeft naar een gerapporteerde combined ratio van minder dan 94%.
 
Swiss Re's Group Chief Executive Officer Christian Mumenthaler zei: "2023 is goed begonnen, met succesvolle vernieuwingen in januari die onze ambitie weerspiegelen om de winstgevendheid te stimuleren en waarde te creëren voor aandeelhouders, terwijl we klanten blijven ondersteunen. Onze beleggingsportefeuille is goed gepositioneerd om te profiteren van de stijgende rente en we verwachten geen terugkeer van de hoge COVID-19-claims die we de afgelopen jaren hebben gezien. Ondanks het onzekere macro-economische klimaat hebben wij er vertrouwen in dat de Groep de nieuwe ambitieuze doelstellingen kan waarmaken."
 
Geplaatst op 17-02-2023

< VorigeVolgende >


Share on: