Schade door rondslingerende voorwerpen op snelweg vaak voor eigen rekening

Objecten die op de snelweg rondslingeren, zoals verloren spanbanden of delen van een uit elkaar gevallen vrachtwagenband, kunnen leiden tot gevaarlijke situaties en beschadiging van voertuigen. Het is vaak moeilijk om de eigenaar van deze voorwerpen te vinden, waardoor het lastig is om schadevergoeding te krijgen. Dit geldt ook als de schade is veroorzaakt door grotere objecten zoals een fiets die van een drager is gevallen of een deel van een band.

In sommige gevallen is het mogelijk om de eigenaar aansprakelijk te stellen, maar het is vaak niet mogelijk om hen te vinden. Verzekerden met een WA of WA-casco, zijn daardoor vaak zelf verantwoordelijk voor de financiële gevolgen van de schade. Het is ook niet mogelijk om schade te claimen bij de wegbeheerder, tenzij de schade het gevolg is van slecht wegenonderhoud en Rijkswaterstaat had kunnen waarschuwen of herstellen.
 
Het kan ook niet altijd worden aangetoond dat een voorwerp op de weg daadwerkelijk van een auto is gevallen. Rijkswaterstaat verstrekt geen beelden van camera's op snelwegen. De camera's worden enkel gebruikt voor verkeersmanagement, zoals het monitoren van de doorstroming en het oplossen van incidenten, en de beelden worden niet opgenomen. Niet alle snelwegen hebben camera's. Bij een melding over een object op de weg kan een wegverkeersleider de situatie verifiëren en een oplossing zoeken, maar de beelden kunnen niet gebruikt worden om degene die de schade veroorzaakt heeft op te sporen.

Waarborgfonds
Het is moeilijk om bij het Waarborgfonds terecht te komen voor schade door voorwerpen op de weg, aangezien het niet altijd aantoonbaar is dat het voorwerp van een auto is gevallen. Het is ook lastig om getuigen te vinden. Je kunt de schade alleen verhalen met een volledige cascoverzekering. Schade door voorwerpen op de weg valt niet onder de dekking van WA-casco.
 
Bron: NU.nl
Geplaatst op 01-02-2023

< VorigeVolgende >


Share on: