Is het vervoer van elektrische voertuigen op veerboten verantwoord?

Het vervoeren van elektrische voertuigen op veerboten kan een serieus brandgevaar opleveren, omdat een brand niet zomaar geblust is. De batterijen van deze voertuigen vormen een potentieel risico voor ontwikkeling van brand aan boord van het schip. Dit komt doordat de batterijen een hoog energiepotentieel bevatten en, wanneer ze beschadigd raken, een kortsluiting kunnen veroorzaken die leidt tot ontsteking.

Bovendien zijn de batterijen in elektrische voertuigen vaak zwaarder dan conventionele benzine- of dieselbrandstofsystemen, waardoor ze extra belasting kunnen opleveren voor de brandveiligheidssystemen aan boord van het schip. Daarnaast is het vaak moeilijk om een brand in een batterij te blussen, omdat deze zijn omgeven door metalen behuizingen die het blusproces bemoeilijken.

Noorse rederij verbiedt elektrische auto’s aan boord
Na een brand aan boord van het autotransportschip Felicity Ace in februari 2022, heeft de Noorse Rederij Havila Kystruten aan Business Portal Norwegen laten weten voortaan elektrische auto's op haar boten, die langs de Noorse kust opereren tussen Bergen en Kirkenes, te verbieden.

Op het moment van de brand waren er bijna 4.000 auto's aan boord en de bemanning was niet in staat de brand te blussen. Een veiligheidsanalyse wijst uit dat een brand van een elektrische auto aan boord een complexe situatie kan veroorzaken die mogelijk niet te beheersen is.

Andere Noorse rederijen volgen het voorbeeld nog niet. Noorwegen bekend staat als een mekka voor elektrische auto's met een marktaandeel van meer dan 80% in de verkoop van nieuwe auto's.

Voorkomen
Om te voorkomen dat er brand ontstaat aan boord van een veerboot tijdens het vervoer van elektrische voertuigen, is het belangrijk dat er strikte brandveiligheidsprocedures worden gehandhaafd en dat de veerboot en haar bemanning voldoende zijn opgeleid om met dit soort situaties om te gaan.

In het algemeen is het verstandig om altijd voorzichtig te zijn bij het vervoeren van elektrische voertuigen, en in het bijzonder op veerboten, om het risico op brand te beperken. Door de juiste maatregelen te nemen kan het vervoer van elektrische voertuigen op veerboten veilig en zonder gevaar verlopen.
Geplaatst op 03-02-2023

< VorigeVolgende >


Share on: