Aardbevingen zorgen voor dramatische situatie in Turkije en Syrië
Update: Bij de zware aardbevingen in Turkije en Syrië zijn tot nu toe al meer dan 15000 mensen om het leven gekomen. De meeste doden zijn er in Turkije. In Syrië is het dodental inmiddels opgelopen richting 3500, door de situatie zijn de cijfers echter onduidelijk omdat het land deels in handen van rebellen en deels in handen van de overheid is.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest dat het dodental nog verder zal stijgen in de komende weken en sluit niet uit dat het uiteindelijk meer dan 20.000 slachtoffers zullen zijn. De zoektocht naar overlevenden is in volle gang, maar wordt bemoeilijkt door barre weersomstandigheden, zoals regen en lage temperaturen. Het epicentrum van de aardbeving, met een kracht van 7,8, lag ten noordwesten van de stad Gaziantep. Er zijn ook naschokken geconstateerd, waaronder een van 5,3 op ongeveer 29 kilometer van de stad Gaziantep.
De Turkse president heeft zeven dagen van nationale rouw afgekondigd en alle scholen in het land blijven gesloten en dienen als opvangcentra voor inwoners van het rampgebied. De reddingsacties gaan continu door en er wordt verwacht dat er nog meer mensen levend onder het puin liggen.
Het is een trieste en dramatische situatie die nog steeds aan de gang is en waarvan de gevolgen nog niet volledig kunnen worden overzien. De internationale gemeenschap staat klaar om hulp te bieden en te werken aan een snelle en effectieve respons op deze ramp.
Angst bij Turkse en Syrische Nederlanders is zeer groot
De aardbevingen zorgen voor veel onzekerheid onder Turkse en Syrische Nederlanders, die proberen contact te zoeken met familie in het getroffen gebied. Wereldwijd biedt de internationale gemeenschap hulp en steun aan de slachtoffers van deze verwoestende ramp. Nederlandse, Franse en Britse reddingsteams zijn al naar Turkije vertrokken. De Syrische regering heeft ook hulp gevraagd van de internationale gemeenschap.
Hulporganisaties
Hulporganisaties en regeringen over de hele wereld hebben hulp toegezegd voor zowel Turkije als Syrië. Het Rode Kruis heeft inmiddels een inzamelingsactie opgestart via Giro 7244 en heeft nu al meer dan 2.000.000 euro verzameld. Islamic Relief Nederland heeft ook een actie opgezet, genaamd SOS Turkije, die tot nu toe zo'n 50.000 euro op heeft gehaald en het doel heeft om 300.000 euro op te halen.
Inmiddels is Giro 555 ook geopend. Op woensdag 15 februari wordt een TV actie gehouden door de gezamenlijke omroepen en wordt alleen uitgezonden op NPO1.De einduitslag van de actiedag is wel live te volgen bij zowel de NPO, RTL als SBS6.
Ons hart gaat uit naar alle slachtoffers in Turkije en Syrië en wensen familie en vrienden in Nederland veel kracht en sterkte.
< VorigeVolgende >
Share on: