Rechtbank Den Haag heeft in de MH17 zaak het strafvonnis uitgesproken

Op 17 november heeft in de MH17 zaak de rechtbank Den Haag het strafvonnis uitgesproken. De rechtbank heeft drie verdachten veroordeeld en één verdachte vrijgesproken. Belangrijk is dat de rechtbank zeer uitvoerig is ingegaan op de rol van de Russische Federatie bij de aanslag op de MH17.

Foto Rechtsbijstandteam MH17: Antoinette Collignon (Legaltree), Evert Wytema (Van Wassenaar Wytema Letselchade), Arlette Schijns (Beer Advocaten), Ruth Jager (Dijkstra & Jager advocaten), Maya Spetter (Spetter Advocaat & Mediator), Maarten Pijnenburg (Dekens Pijnenburg Strafrechtadvocaten), Peter Langstraat (Moree gelderblom), Sander de Lang (SAP Advocaten)


Zo heeft de rechtbank overwogen dat de Russische Federatie vanaf medio mei 2014 overall control had over de Donbas. In het kader van de geopolitieke context is dat een hele belangrijke vaststelling die vooral ook bepalend is voor de klachtzaak bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Er waren bij de zitting ca. 250 nabestaanden die allemaal opgelucht waren dat nu na precies 8 jaar en 4 maanden een onafhankelijke rechter een uitspraak heeft gedaan. Waarheidsvinding voor de nabestaanden heeft altijd vooropgestaan en dat er één verdachte is vrijgesproken nemen de meesten op de koop toe. Goed nieuws is ook dat de schadevergoedingen van 306 nabestaanden integraal en zonder matiging door de rechtbank zijn toegewezen tot een bedrag van ruim 16 miljoen euro.

Daarmee heeft de rechtbank al het werk dat de acht leden van het Rechtsbijstandsteam (Antoinette CollignonRuth JagerSander de LangPeter LangstraatMaarten PijnenburgArlette SchijnsMaya SpetterEvert Wytema) al die tijd heeft verricht ruimhartig beloond.
 
Verdachten veroordeeld
De verdachten Kharchenko, Dubinskiy en Girkin zijn veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het doen verongelukken van vlucht MH17 en de moord op de 298 inzittenden. De verdachte Pulatov is vrijgesproken. De gevorderde immateriële schade, waaronder affectieschade, werd op grond van Oekraïens recht toegewezen. 

 
 
 


 
Geplaatst op 22-11-2022

< VorigeVolgende >


Share on: