Een groeiende business voor sportverzekeraars

Elke sport brengt risico’s met zich mee. Sommige van deze risico's kunnen worden gedekt door reguliere verzekerings-polissen, zoals voor amateurspelers. Bij professionele spelers en teams is het echter complexer en zijn gespecialiseerde dekkingen vereist die meestal door de Lloyd's of London-markt worden aangeboden.


Professionele sporters staan vaker bloot aan risico’s aan derden en ongevallen. Ook sportlocaties, professionele liga's, organisatoren van evenementen en clubs staan bloot aan bijkomende risico's, waaronder fysieke schade aan infrastructuur en uitrusting, algemene aansprakelijkheid, aansprakelijkheid van bestuurders en functionarissen, bedrijfsschade en de annulering van sportevenementen. Professionele teams kunnen bijvoorbeeld een invaliditeitsverzekering afsluiten voor belangrijke spelers om zichzelf financieel te beschermen, aangezien zij verplicht kunnen zijn het salaris van een geblesseerde speler te blijven betalen in het kader van een gegarandeerd contract. 

Derde partijen, zoals de grote sponsoren, kunnen ook een invaliditeitsverzekering voor bepaalde sporters afsluiten gezien hun verzekerbaar belang, terwijl spelers een aanvullende invaliditeitsverzekering kunnen afsluiten om zichzelf te beschermen tegen een blessure die een einde maakt aan hun carrière. Deze verschillende soorten verzekeringsbehoeften, in combinatie met een explosieve stijging van de spelerssalarissen en inkomsten uit sportwedstrijden, hebben geleid tot een markt die de afgelopen jaren exceptioneel is gegroeid.
 
Voor professionele sportteams en clubs is een invaliditeits- en ongevallenverzekering voor spelers een belangrijk instrument om het risico op blessures te beheren en tegelijk aan de contractuele verplichtingen te voldoen. Bovendien biedt een invaliditeitsverzekering voor professionele spelers een cruciale bescherming in geval van ernstige blessures en het daaruit voortvloeiende potentiële inkomensverlies. Verwacht wordt dat de sportverzekeringssector blijft groeien, wat in lijn is met de wereldwijde expansie van de professionele sportindustrie die tegen 2025 naar verwachting 600 miljard USD aan inkomsten zal genereren met een cumulatieve jaarlijkse groei van 8%, waardoor de totale verzekerbare waarden en het risico op bedrijfsschade toenemen.
 
Bedrijfsonderbreking 
Een belangrijke bescherming voor professionele sportevenementen is de event-annuleringsverzekering, een bedrijfsonderbreking verzekering die de verzekerde partij beschermt tegen het inkomensverlies wat een bedrijf lijdt als gevolg van opschorting van activiteiten. Over het algemeen is deze dekking bedoeld om de financiële positie van de verzekerde te bewaken. In het geval van sportevenementen kan een bedrijfsonderbreking verzekering de financiële gezondheid van organisatoren beschermen, welke aanzienlijke financiële- en reputatieverliezen kunnen lijden als een belangrijke wedstrijd of toernooi niet doorgaat. 
 
Wimbledon
Een goed voorbeeld van een evenementenverzekering tijdens de pandemie van het Coronavirus (COVID-19) was in het geval van het Wimbledon tennis grand slam, dat in 2020 werd geannuleerd. De All-England Lawn Tennis and Croquet Club, de organisator van het Wimbledon-toernooi, kon via zijn verzekeringspolis 141 miljoen dollar terugkrijgen. Na de SARS-uitbraak in 2003 nam de club het zekere voor het onzekere door een annuleringsverzekering voor evenementen af te sluiten als onderdeel van haar bedrijfsschadeverzekering. Hoewel de verloren inkomsten van Wimbledon in 2020 meer dan 300 miljoen dollar bedroegen, was de verzekeringsuitkering van belang om de financiële gezondheid van de club te handhaven. 
 
Het annuleringsbeleid van Wimbledon werd geschreven door een aantal grote verzekeraars van commerciële risico's ter wereld, Lloyd's, AIG, Argo, Chubb, Hannover Re, Tokio Marine HCC, Munich Re en Swiss Re. 

De zaak Wimbledon geeft inzicht voor sportorganisaties die verliezen als gevolg van de annulering van evenementen willen beperken. Niet alleen vanwege pandemieën, maar ook voor andere risico's, waaronder fysieke schade aan de sportinfrastructuur. De verzekeringssector beschikt over de expertise en het kapitaal die nodig zijn om omvangrijke dekkingen te bieden voor belangrijke stadions en evenementen zoals de Olympische Spelen en de FIFA Wereldkampioenschappen. Er wordt verwacht dat verzekeringen tegen bedrijfsonderbreking en annulering van evenementen steeds belangrijker worden voor professionele sportorganisaties, zeker gezien de recente pandemie en hun grote financiële risico.
 
Gerelateerd onderzoek
DBRS Morningstar kent Ratings toe aan Voetbalclub Barcelona op BBB met Stabiele Trends, 
10 augustus 2022- DBRS Morningstar's Takeaways 
From Its 2022 Credit Outlook Series: A Play-by-Play on Ratings Sport Franchises and Stadiums, 
3 maart 2022- The Gentrification of European Football? Hoe COVID-19, een evoluerende fanbase en stadionrenovaties de inkomsten van wedstrijddagen beïnvloeden, 
12 juli 2021 - P&C Insurance: The Conundrum of Business Interruption Coverage during the Coronavirus Pandemic, 8 april 2020.
 
Noot: Alle cijfers zijn in Britse ponden tenzij anders vermeld.
 
 
 
Bron: DBRS Morningstar
Geplaatst op 22-11-2022

< VorigeVolgende >


Share on: