Nettowinst Talanx stijgt naar 785 miljoen in derde kwartaal

De Talanx Groep ligt volledig op koers om zijn jaardoelstellingen te halen, met een duidelijke groei van het premie-inkomen en het netto groepsresultaat in de eerste negen maanden van het jaar. Dit compenseert de hoge verliezen door natuurrampen en de geboekte reserves voor mogelijke verliezen als gevolg van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne.

 
  • Stijging brutopremies met dubbele cijfers (18,5 procent, of 13,8 procent gecorrigeerd voor valuta-effecten) tot EUR 41,7 (35,2) miljard
  • Nettowinst van de groep stijgt met 8,6% tot EUR 785 (723) miljoen - geheel op koers om de jaardoelstellingen te halen
  • Combined ratio van 98,6 (97,6) procent door reserves in verband met Oekraïne en grote verliezen door orkaan Ian
  • Rendement op eigen vermogen jaar-op-jaar gestegen tot 11,5 (9,2) procent
  • Robuuste Solvency 2-ratio van 211 procent
  • Verwachte nettowinst Groep voor het hele jaar bevestigd op EUR 1.050-1.150 miljoen
 
De bruto geboekte premies stegen met 18,5 procent tot 41,7 miljard euro, of 13,8 procent na correctie voor wisselkoerseffecten. Alle divisies droegen bij aan deze groei. De nettowinst van de groep steeg met 8,6 procent tot EUR 785 (723) miljoen. De primaire verzekeringsactiviteiten van Talanx speelden hierbij een belangrijke rol: de bijdrage aan het netto groepsresultaat steeg in het derde kwartaal met 13 procent op jaarbasis, evenals de herverzekeringsactiviteiten voor deze primaire verzekeringsactiviteiten, die bij Talanx AG zijn gebundeld. Het rendement op eigen vermogen steeg van 9,2 procent naar 11,5 procent op jaarbasis. Voor het lopende jaar verwacht de Talanx-groep een premie-inkomen van meer dan EUR 50 miljard. Ze bevestigt haar verwachtingen voor een netto groepsresultaat tussen 1.050 en 1.150 miljoen euro.
 
Torsten Leue, voorzitter van de Raad van Bestuur van Talanx AG: "We hebben een sterke prestatie geleverd in het jaar tot nu toe, ondanks de uitdagingen als gevolg van de grote verliezen door natuurrampen. Dit is onder meer te danken aan onze relatief lage blootstelling aan orkaan 'Ian'. Onze strategie, met haar gedecentraliseerde divisies en uitgebreide diversificatie over verschillende landen, lijnen en risico's, heeft opnieuw duidelijk bewezen juist te zijn. Vooral het derde kwartaal heeft de solide staat van onze primaire verzekeringsactiviteiten aangetoond. Bovendien hebben de rendementsverhogende maatregelen in de divisie Industriële Lijnen een uiterst positief effect. Al met al blijven we uiterst optimistisch dat we onze ambitieuze doelstellingen in 2022 zullen halen."
 
De primaire verzekeringsactiviteiten van de Talanx Groep (bestaande uit de divisies Industrial Lines, Retail Germany en Retail International) hebben aanzienlijk bijgedragen aan de sterke bedrijfsprestaties van de groep. De bruto geboekte premies voor het primaire verzekeringsbedrijf stegen met 11,0 procent tot 16,7 (15) miljard euro. Hierdoor bleef het premieaandeel van deze divisie vrijwel constant op 39 (6M 2022: 40) procent. Zijn bijdrage aan het nettoresultaat van de Groep over negen maanden steeg tot 44 (6M 2022: 43) procent, of 350 miljoen euro.
 
De combined ratio steeg in de verslagperiode tot en met 30 september 2022 licht op jaarbasis tot 98,6 (97,6) procent als gevolg van de geboekte reserves voor Oekraïne en verliezen door natuurrampen. De Talanx Groep heeft nu EUR 361 miljoen gereserveerd voor mogelijke schade-uitgaven als gevolg van de Russische oorlog tegen Oekraïne. In de eerste negen maanden werd in totaal voor 1,4 miljard euro aan schadevergoedingen betaald, waarvan 350 miljoen euro voor orkaan Ian. In totaal stegen de grote verliezen tot bijna 1,9 miljard euro. Industrial Lines boekte grote verliezen van 316 miljoen euro, terwijl 1.484 miljoen euro betrekking had op Herverzekering. Het budget voor grote verliezen voor de eerste negen maanden van het jaar bedroeg EUR 1,4 miljard.
 
De netto beleggingsopbrengsten bedroegen EUR 2,6 (3,5) miljard, vooral doordat het niet meer nodig was stille reserves te realiseren voor de financiering van de Zinszusatzreserve (ZZR - extra rentereserve). Het bedrijfsresultaat steeg met 6,9 procent tot EUR 2,0 (1,8) miljard en de nettowinst van het concern met 8,6 procent tot EUR 785 (723) miljoen.
 
Derde kwartaal: duidelijke stijging netto groepsresultaat
In het derde kwartaal steeg het bruto premie-inkomen van de Talanx Groep met 20,4 procent op jaarbasis tot EUR 13,3 (11,1) miljard. Het verzekeringstechnisch resultaat verbeterde aanzienlijk met 81,2 procent tot EUR -117 (-622) miljoen, terwijl het netto beleggingsresultaat EUR 711 (1.128) miljoen bedroeg. Het bedrijfsresultaat steeg met 20,1 procent tot EUR 608 (506) miljoen, terwijl het nettoresultaat van de groep met 27,1 procent steeg tot EUR 225 (177) miljoen. 
  
Industrial Lines: sterke dubbelcijferige premiegroei vooral bij de specialty-, aansprakelijkheids- en property-activiteiten
De premiegroei bij de divisie Industrial Lines steeg in de eerste negen maanden met een duidelijke dubbelcijferige 17,8 procent tot EUR 6,9 (5,8) miljard. Gecorrigeerd voor valuta-effecten bedroeg de stijging 12,7 procent. De aansprakelijkheids- en vastgoedactiviteiten en de gespecialiseerde risico's waren de belangrijkste groeimotoren.

HDI Global Specialty genereerde ongeveer de helft van de groei en verhoogde het premie-inkomen op jaarbasis met EUR 456 miljoen tot EUR 2,2 miljard. Dankzij de positieve ontwikkeling van de frequentieverliezen bleef de gecombineerde ratio van de divisie Industriële Lijnen beperkt tot 96,7 (98,6) procent, ondanks de gevolgen van de Russische oorlog in Oekraïne en de orkaan Ian. Daarmee ligt de divisie Industriële Lijnen op koers om haar middellangetermijndoelstelling van 95% te halen. Dit onderstreept eens te meer het succes van de maatregelen die sinds 2019 zijn genomen om de winstgevendheid van de divisie te verbeteren. De schade-uitgaven van klanten in verband met natuurrampen, en met name de orkaan 'Ian', de overstromingen in Australië en de erkende reserves voor verliezen als gevolg van de Russische oorlog in Oekraïne, leidden tot een stijging van de totale grote verliezen. Dit had gevolgen voor de divisie in de eerste negen maanden, hoewel het bedrag 316 (340) miljoen euro lager was dan in de voorgaande periode. Het operationeel resultaat van de divisie steeg in de eerste negen maanden tot 159 (151) miljoen euro. De bijdrage van de divisie aan het nettoresultaat van de groep steeg op jaarbasis tot 113 (101) miljoen euro.
  
In het derde kwartaal stegen de bruto geboekte premies met 19,9 procent op jaarbasis tot EUR 2,0 (1,6) miljard. De combined ratio daalde tot 97,0 (99,1) procent. Het bedrijfsresultaat steeg tot 57 (54) miljoen euro en de bijdrage van de divisie aan het nettoresultaat van de Groep steeg tot 42 (32) miljoen euro.

 
Retail Duitsland: premiegroei in lijn met strategie
Met EUR 4.643 (4.633) miljoen heeft de divisie Retail Duitsland in de eerste negen maanden haar premieniveau op jaarbasis licht verbeterd. In lijn met haar groeistrategie groeide de divisie in haar activiteiten met kleine en middelgrote ondernemingen en vrije beroepen. Het bedrijfsresultaat bedroeg 177 (234) miljoen EUR. Terwijl de schadelasten stegen door het effect van hogere grote schades en een door de inflatie veroorzaakte stijging van de schadelasten, daalden de netto beleggingsopbrengsten aanzienlijk, omdat er geen stille reserves meer hoefden te worden gerealiseerd voor de financiering van de ZZR. De bijdrage van de divisie aan het nettoresultaat van de Groep bedroeg 97 (131) miljoen euro.
 
Schadeverzekeringssegment: dubbelcijferige premiestijging
De bruto geboekte premies in het segment schadeverzekeringen stegen in de eerste negen maanden met 10,3 procent tot EUR 1,4 (1,3) miljard, vooral dankzij de groei bij autoverzekeringen en bij de activiteiten voor het midden- en kleinbedrijf en vrije beroepen. Bovendien was er sprake van groei bij de werkloosheidsverzekeringen. De combined ratio bedroeg 99,9 (96,8) procent en werd gedomineerd door schadelasten als gevolg van natuurrampen (het noodweer in februari en lagedruksysteem "Emmelinde" in mei). Bovendien keerde de schadefrequentie bij autoverzekeringen in de eerste negen maanden terug naar het niveau van vóór de pandemie. Bovendien had de hogere inflatie een sterke invloed op de gemiddelde schadebedragen. Bijgevolg bedroeg het bedrijfsresultaat in de verslagperiode EUR 36 (99) miljoen.
 
In het derde kwartaal stegen de bruto geboekte premies op jaarbasis met 9,0% tot EUR 301 (276) miljoen. De combined ratio bedroeg 100,8 (108,0) procent. Er werd een operationele winst geboekt van EUR 3 (-3) miljoen.
 
Segment levensverzekeringen: toename biometrische activiteiten en bancassurance
In de eerste negen maanden kwam het premie-inkomen in het segment levensverzekeringen (inclusief de spaarcomponenten van de premies van unit-linked levensverzekeringen) uit op EUR 3,2 (3,3) miljard. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door een daling van de koopsomactiviteiten. De productie van nieuwe levensverzekeringsproducten - gemeten aan de hand van het jaarlijkse premie-equivalent (APE), de internationale standaard - steeg met 4,7 procent tot 295 (282) miljoen euro. De netto beleggingsopbrengsten daalden aanzienlijk omdat er momenteel geen financiële bijdrage aan de ZZR hoeft te worden geleverd. Het bedrijfsresultaat steeg met 4,4 procent tot EUR 141 (135) miljoen.
 
In het derde kwartaal bedroeg het premievolume in het segment Leven EUR 986 (1.124) miljoen. Het netto beleggingsresultaat bedroeg EUR 145 (458) miljoen en het operationeel resultaat EUR 43 (79) miljoen.
 
Retail International: sterke premiegroei door segment Schadeverzekeringen
In de eerste negen maanden steeg het bruto premie-inkomen van de divisie Retail International met 13,3% tot EUR 5,1 (4,5) miljard; na correctie voor valuta-effecten bedroeg de stijging 19,5%. De belangrijkste motor was het segment Schadeverzekeringen, waar de voor valuta gecorrigeerde stijging 34,9 procent bedroeg.
 
De bruto geboekte premies in Europa stegen op jaarbasis met 6,8 procent tot EUR 3,7 (3,4) miljard, of met 18,0 procent tegen constante wisselkoersen. De belangrijkste groeiers in deze regio waren de aangepaste gemiddelde premies in Turkije - een gevolg van de hoge inflatie aldaar - en een stijging van de premies bij Warta in Polen. Het premievolume in Latijns-Amerika steeg sterk met 33,4 procent tot EUR 1,5 (1,1) miljard, oftewel een voor wisselkoersen gecorrigeerde 24,2 procent. Het verkooppartnerschap in de onroerendgoedsector dat HDI Chili en staatsbank BancoEstado aan het begin van het jaar zijn aangegaan, ondersteunde deze groei eveneens. Daarnaast hadden premieaanpassingen, mede als gevolg van de hogere inflatie in Brazilië, een positief effect.
 
Met 96,9 (94,3) procent steeg de gecombineerde ratio van de schadeverzekeringsmaatschappijen op jaarbasis; dit was grotendeels te danken aan de inflatie en de terugkeer naar een normalere schadefrequentie na het einde van de lockdowns van het coronavirus. Deze effecten werden echter grotendeels gecompenseerd door prijsverhogingen binnen het jaar en efficiencyverbeteringen.
 
In de eerste negen maanden steeg het bedrijfsresultaat van de divisie met 8,7 procent tot 247 (227) miljoen euro. Dit was te danken aan de stijging van het netto beleggingsresultaat in het segment Schadeverzekeringen als gevolg van de gestegen rente. Hierdoor steeg de nettobijdrage van de divisie aan het groepsresultaat tot EUR 140 (135) miljoen. Exclusief het deconsolidatie-effect in verband met de verkoop van CiV Rusland en de aanpassing van de aandeelhoudersstructuur bij TU Europe in Polen, zou de bijdrage van de divisie aan het Groepsresultaat zijn gestegen tot EUR 152 miljoen.
 
In het derde kwartaal stegen de bruto geboekte premies met 14,7% tot EUR 1,7 (1,5) miljard. De combined ratio kwam uit op 97,6 (97,0) procent. Het bedrijfsresultaat steeg op jaarbasis merkbaar tot EUR 83 (54) miljoen. Ook de bijdrage van de divisie aan het nettoresultaat van de Groep steeg in het derde kwartaal tot 45 (31) miljoen euro.

Herverzekering: sterke premiegroei
De herverzekeringsdivisie is in de eerste negen maanden van het jaar duidelijk met dubbele cijfers gegroeid. De bruto geboekte premies stegen met 21,4 procent tot EUR 26,3 (21,6) miljard, of 13,5 procent na correctie voor valuta-effecten. De stijging van de totale grote verliezen door natuurrampen, met name als gevolg van de orkaan 'Ian', de overstromingen in Australië en de erkende reserves in verband met de Russische oorlog in Oekraïne, troffen het segment schadeherverzekering. De impact van de coronavirus-pandemie op het segment levens- en gezondheidsherverzekering nam daarentegen aanzienlijk af. Al met al bedroeg het bedrijfsresultaat 1.345 (1.290) miljoen euro en droeg de divisie 438 (427) miljoen euro bij aan het nettoresultaat van de groep.
 
Segment schadeherverzekering: premiegroei van meer dan 25 procent
Het bruto premie-inkomen van het segment schadeherverzekering steeg in de eerste negen maanden met 27,6% j-o-j tot EUR 19,5 (15,3) miljard. Gecorrigeerd voor valuta-effecten bedroeg de stijging 18,6%. Met 1.484 (1.070) miljoen euro waren de netto grote verliezen door natuurrampen aanzienlijk hoger dan zowel het cijfer voor de vergelijkbare periode als het pro rata grote schadebudget van 1.079 miljoen euro. De grootste afzonderlijke verliezen in de eerste negen maanden waren de orkaan Ian (netto-effect: 276 miljoen euro), de overstromingen in Australië (211 miljoen euro) en de winterstormen Ylenia en Zeynep, die Midden-Europa in februari troffen (115 miljoen euro). Voorts heeft het segment schadeherverzekering reserves van 331 miljoen EUR aangelegd voor mogelijke verliezen als gevolg van de Russische oorlog in Oekraïne. Voor het afgelopen jaar werden bijkomende reserves van EUR 130 miljoen aangelegd voor de droogte in Brazilië, op basis van overeenkomstige verzekeringsclaims. De gevolgen van de coronavirus-pandemie voor het segment schadeherverzekering worden nu ook duidelijker: terwijl de resultaten op het gebied van krediet- en zekerheidsrisico's en politieke risico's positief waren, werd de schade- en ziektekostenverzekering in de Aziatisch-Pacifische regio negatief beïnvloed. In lijn hiermee kwam de combined ratio uit op 99,3 (97,9) procent, terwijl het bedrijfsresultaat EUR 909 (1.076) miljoen bedroeg.
 
In het derde kwartaal stegen de bruto geboekte premies met 31,2% tot EUR 6,6 (5,0) miljard. De combined ratio bedroeg 99,7 (101,5) procent en het bedrijfsresultaat steeg tot EUR 308 (287) miljoen.
 
Segment Leven/Gezondheidsherverzekering: duidelijke afname impact coronavirus pandemie
De bruto geboekte premies in Life/Health Reinsurance stegen in de eerste negen maanden van het jaar met 6,6 procent tot EUR 6,8 (6,4) miljard. Bij ongewijzigde wisselkoersen zou de groei 1,1 procent hebben bedragen. De gevolgen van de coronavirus pandemie namen in de eerste negen maanden van het jaar sterk af en bedroegen EUR 228 (440) miljoen. Hiervan was EUR 123 miljoen toe te schrijven aan het eerste kwartaal en EUR 72 miljoen aan het tweede, terwijl de pandemie-gerelateerde verliezen in het derde kwartaal slechts EUR 34 miljoen bedroegen. Het bedrijfsresultaat verdubbelde in de eerste negen maanden tot EUR 436 (214) miljoen.
 
In het derde kwartaal stegen de bruto geboekte premies met 9,0% tot EUR 2,3 (2,2) miljard. Het bedrijfsresultaat steeg fors tot EUR 106 (39) miljoen.

 
Vooruitzichten voor 2022 ondanks onzekerheden bevestigd
De Talanx Groep herbevestigt zijn vooruitzichten voor 2022: de voor wisselkoersen gecorrigeerde groei zal naar verwachting stijgen tot ongeveer 10 procent. Bijgevolg verwacht de Talanx-groep voor het eerst in zijn geschiedenis meer dan 50 miljard euro aan bruto geboekte premies te boeken. Het nettorendement zou ongeveer 2,5 procent moeten bedragen, waarbij een lager buitengewoon resultaat op jaarbasis wordt verwacht. De Talanx-groep verwacht een netto groepsresultaat tussen EUR 1.050 en 1.150 miljoen. Dit zou moeten overeenkomen met een rendement op eigen vermogen van meer dan 10 procent, waarmee de strategische minimumdoelstelling van ten minste 800 basispunten boven de risicovrije rente duidelijk wordt overschreden.
 
Zoals gebruikelijk zijn de vooruitzichten voor het boekjaar 2022 onderworpen aan de voorwaarde dat zich geen turbulenties voordoen op de valuta- en kapitaalmarkten en dat de grote verliezen in de lijn van de verwachtingen blijven. De oorlog van Rusland in Oekraïne, de hogere inflatie en de daaruit voortvloeiende wijzigingen in het monetaire beleid van de centrale banken zijn wezenlijke bronnen van onzekerheid voor het lopende boekjaar.
Geplaatst op 14-11-2022

< VorigeVolgende >


Share on: