Meeste verzekeraars doen onvoldoende voor biodiversiteit

Zes van de negen grootste verzekeraars in Nederland hebben een te beperkt beleid om biodiversiteit te beschermen en herstellen, ondanks dat ze zich bewust zijn dat biodiversiteitsverlies een financieel risico is. Dat verhindert actie en impact, blijkt uit nieuw onderzoek dat IUCN NL in samenwerking met de Eerlijke Verzekeringswijzer deed. De verzekeraars kunnen meer doen voor biodiversiteit door met hun investeringen de overgang naar een duurzamer voedselsysteem te ondersteunen.



Er werden negen verzekeraars onderzocht die wereldwijd beleggen in bedrijven die monoculturen, grootschalige industriële voedselproducties van één gewas of dier, in stand houden en uitbreiden. Daardoor zien wilde diersoorten hun leefgebied en voedsel verdwijnen. 

Verzekeraars kunnen een sleutelrol vervullen in het behoud en herstel van biodiversiteit. Met hun investeringen kunnen ze kiezen voor positieve of negatieve impact. Het is niet meer voldoende als verzekeraars alleen kijken naar de risico’s van hun investeringen. Bij het kiezen van een verzekering kijken mensen namelijk steeds vaker naar de maatschappelijke rol die een verzekeraar vervult. 

Maar hoe kunnen verzekeraars er dan voor zorgen dat ze een positieve bijdrage leveren aan biodiversiteit? Door meetbare doelen te stellen die bijdragen aan een natuurinclusieve economie en door actief hun investeringen aan te passen om deze doelen te behalen. Zo kunnen verzekeraars meewerken aan de noodzakelijke wereldwijde transitie naar een duurzaam en meer plantaardig voedselsysteem. 
Momenteel lopen Athora Netherlands en ASR aan kop op het gebied van biodiversiteit, mede door hun beleid om actief te investeren in bedrijven en projecten die zich richten op het herstel van de natuur. Ook Achmea doet het relatief goed. CZ en NN Group scoren duidelijk minder goed, maar wel veel beter dan achterblijvers Aegon, VGZ, Menzis en Allianz. 

De verzekeraars lijken zelf ook te erkennen dat het beter kan: naar aanleiding van het rapport gaven ze alle onderzochte verzekeraars, behalve Aegon en Allianz, aan verbetering te zullen doorvoeren. 

Maxime Eiselin, Adviseur op het gebied van groene economie, digitale innovatie en internationaalnatuurbeleid, IUCN NL

 
Geplaatst op 19-05-2022

< VorigeVolgende >


Share on: