Long COVID zorgt voor explosie aan WGA-instroom

Het aantal keuringen en beoordelingen ten behoeve van de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) zal exponentieel toenemen. Het wordt alle zeilen bijzetten voor de keuringsinstantie. Dit verwacht Acture Groep, de grootse private uitvoerder van de sociale zekerheid.

Uit hun analyse blijkt dat Long COVID de grote schuldige is. Het aantal aanmeldingen voor de WIA-keuring is met maar liefst 12% gestegen ten opzichte van de periode voor COVID. Deze stijging wordt voor ruim 80% veroorzaakt door een toename van mensen die als gevolg van een coronainfectie twee jaar verzuimen. De verwachting is dat de WGA-instroom 10% hoger ligt dan in de jaren 2016-2018. De overheid dient een fonds op te richten om werkgevers ruimhartig te compenseren voor de toekomstige schadepost.
 

Maudie Derks, CEO Acture Groep: "Long COVID gaat de Nederlandse samenleving nog lang parten spelen. Een complex, nieuw en onbekend verloop van een ziektebeeld zorgt ervoor dat ons sociale stelsel straks in zijn voegen piept en kraakt. De enorme instroom van zieke werknemers moet goed worden begeleid. Je kunt niet van het UWV verwachten dat straks hun keuringsartsen dit allemaal kunnen ‘wegwerken’. Ze kampen daar al met grote achterstanden. Vanwege het nog onbekende verloop van Long COVID naar de toekomst toe zullen al deze keuringen resulteren in een instroom in de WGA, ten laste van de werkgevers. En als we dan rekening houden met een kostenpost van € 100.000 per dossier, dan kunnen we met elkaar de borst natmaken de komende jaren."


Oproep aan Overheid
Acture doet daarom de oproep aan de overheid om de na-ijlende kosten van deze pandemie integraal aan te pakken en werkgevers ruimhartig te compenseren voor zowel de reeds geleden schade als de toekomstige schade van dit soort uitwassen. Specifiek voor Long COVID WGA instroom denkt Acture aan het oormerken van deze dossiers, waardoor ze ten laste komen van een algemeen fonds en niet worden verhaald op een specifieke werkgever. Dit kan prima plaatsvinden binnen de bestaande uitvoeringspraktijk, ook belangrijk in deze tijden waar uitvoering onder hoogspanning staat.

Geplaatst op 18-02-2022

< VorigeVolgende >


Share on: