Aantal autodiefstallen laatste zes jaar met 40 procent gedaald

Sinds 2016 is het aantal autodiefstallen* in Nederland met maar liefst 40 procent afgenomen. Dit concludeert vergelijkingssite Autoverzekering.nl op basis van eigen onderzoek en data van de politie.

Vorig jaar zette de daling door en werden er ruim 17 procent minder motorvoertuigen gestolen. Opvallend is dat zelfs de vijf grootste Nederlandse steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven) in 2021 een sterke daling lieten zien van het aantal autodiefstallen in vergelijking met 2020. Zo namen bijvoorbeeld de autodiefstallen in Den Haag, dat vorig jaar de duurste stad** was om een autoverzekering af te sluiten, met bijna 20 procent af (t.o.v. 2020).


Naast het dalende aantal diefstallen, werden de schadelasten ook minder in 2021. Deze factoren hebben invloed op de hoogte van autopremies, maar een forse verlaging van autopremies blijft uit.

 

Effect op autopremies klein
Uit recente data*** van Autoverzekering.nl blijkt dat, in tegenstelling tot voorgaande jaren, autoverzekeraars de premies van WA beperkt cascoverzekeringen in 2021 met 5,5 procent hebben verhoogd. Daarnaast zijn de autopremies voor WA- en WA volledig cascoverzekeringen slechts licht gedaald in 2021 (respectievelijk met 0,7% en 1,8%).


De premiestijging van de WA beperkt cascoverzekering komt onverwachts, maar ook de slechts lichte daling van premies voor WA- en WA volledig cascoverzekeringen zijn opmerkelijk. Jerry Poel, autoverzekering-expert bij Autoverzekering.nl, licht toe: “Het aantal autodiefstallen heeft invloed op de premies van WA beperkt casco- en WA volledig cascoverzekeringen. Doordat het aantal autodiefstallen de afgelopen jaren is afgenomen, is het risico voor verzekeraars ook verkleind. Dit hadden we terug moeten zien in de autopremies van 2021.”


Hij vervolgt: “Daarnaast werd er het afgelopen jaar opnieuw minder gereden en nam het aantal ongelukken, schades en autobranden af. Ook deze factoren zorgen ervoor dat de schaderisico’s voor verzekeraars eigenlijk lager zijn dan in voorgaande jaren. In principe moeten verzekeraars dit doorberekenen in de premies, dus wij verwachten daarom dat in 2022 de verzekeraars de premies gaan verlagen.


Meeste autodiefstallen in westelijke provincies, Waddeneilanden het veiligst
In Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant werden de laatste zes jaar dan wel minder auto’s gestolen, maar het aantal autodiefstallen blijft in deze provincies in 2021 het hoogst.


In tegenstelling tot de westelijke provincies, valt het aantal autodiefstallen in de noordelijke provincies van Nederland en provincie Zeeland relatief gezien mee. In Zeeland nam het aantal autodiefstallen in 2021 met ruim 33 procent af in vergelijking met 2020. De Waddeneilanden zijn de veiligste plek voor je auto, daar werden de laatste zes jaar vrijwel geen auto’s gestolen. Het overzicht van de autodiefstallen per gemeente tussen 2016 en 2021 staat in het volledige onderzoek van Autoverzekering.nl.

 

* Hieronder wordt verstaan: diefstal van personenauto’s, bedrijfswagens (licht/zwaar) en motorrijwielen.

** Lees hier meer over het onderzoek van autoverzekering.nl.

*** Onderzoek uitgevoerd door autoverzekering.nl. Voor dit onderzoek is gekeken naar de gemiddelde maandelijkse premie voor de WA-, WA beperkt casco- en WA volledig casco-verzekering in de periode januari 2018 tot en met december 2021. Voor het onderzoek is gekeken naar de premies voor een aantal bestuurders van 28, 29, 47, 57 en 72 jaar en verschillende voertuigen (Suzuki Swift (2011), Fiat Bravo (2008), Volkswagen Lupo (1999), Volkswagen Golf (1998), Renault Laguna (1997). Alle overige factoren zoals het aantal schadevrije jaren, het aantal gereden kilometers en eigen risico zijn bij iedere peiling gelijk gehouden.

Geplaatst op 17-02-2022

< VorigeVolgende >


Share on: