Aantal winkeldiefstallen is in 5 jaar met 14% gedaald

Het aantal winkeldiefstallen is in Nederland de afgelopen 5 jaar met 14% gedaald. In de provincie Flevoland is de daling het grootst. Hier was sprake van een kwart minder winkeldiefstallen dan in 2017. Dit blijkt uit een analyse van beslist.nl, dat gegevens van de politie en de KVK combineerde.

Naast Flevoland laten ook de andere provincies zeer positieve cijfers zien. Zo daalde het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland (-20%), Groningen (-19%) en Zuid-Holland (-17%). Ook de provincies Limburg, Zeeland, Noord-Brabant en Friesland laten een daling zien van meer dan een tiende.

Slechts twee provincies met toename diefstal
Dankzij de lockdowns van 2020 en 2021 kenden alleen de provincies Overijssel en Gelderland een toename van het aantal winkeldiefstallen. Het aantal meldingen steeg hier met 1% in vergelijking met 5 jaar geleden.

Gemiddeld 1,5 winkeldiefstallen per winkel
In 5 jaar tijd werd ruim 178.800 keer aangifte gedaan van winkeldiefstal. Dit komt neer op gemiddeld 1,5 diefstallen per winkel in die periode.

Er zijn echter grote verschillen per gemeente. Zo werd - naar verhouding - het hoogste aantal winkeldiefstallen gepleegd in Westerwolde. Omdat Westerwolde ‘slechts’ 70 geregistreerde winkels telt, komt dit neer op ruim 12 diefstallen per winkel. In totaal deden winkeleigenaren 901 aangiftes van diefstal.

De top 5 veelpleeg gemeenten wordt verder aangevuld met grote steden als Arnhem, Utrecht, Lelystad, Almere en Rotterdam met meer dan 5 diefstallen per winkel. Absoluut gezien gaat de gemeente Amsterdam aan kop met 21.878 winkeldiefstallen in vijf jaar tijd (5 winkeldiefstallen per winkel).

Meer informatie over de analyse kun je hier vinden.
Geplaatst op 10-02-2022

< VorigeVolgende >


Share on: