Vakantiekriebels: nieuwe situaties brengen automobilist van slag

Steeds meer Europese landen gaan open voor toeristen en vakantie is dan ook hét gesprek in Nederlandse huiskamers, parken en Zoom-calls.* Na een dik jaar lockdown zal het voor velen wennen zijn om weer achter het stuur te kruipen naar en in het buitenland. Uit recent onderzoek** van online verzekeraar Allianz Direct blijkt dat rijden in een onbekende omgeving voor de nodige zweethanden zorgt bij een op de vijf mensen (21%).

Al het nieuwe is eng
Opvallend is dat automobilisten ’m vooral knijpen bij alles wat nieuw is. Pak ’m beet 19% van de mensen wordt kriegelig van een onverwachte verkeerssituatie, gevolgd door rijden in een onbekende auto (12%) en rijden in het buitenland (9%). Een drukke omgeving, zoals een binnenstad, werkt daarnaast ook erg op de zenuwen (27%). Van de eigen stuurkunsten lijkt niemand in de war te raken, aangezien géén van de respondenten zegt zenuwachtig te worden van ‘een andere auto inhalen’.

Dit is de top 5*** van situaties die automobilisten zenuwachtig maken:

  1. Slechte weersomstandigheden (o.a. laagstaande zon) (42%)
  2. Drukke omgeving (27%)
  3. Onbekende omgeving (21%)
  4. Moeilijke of onverwachte verkeerssituatie (19%)
  5. Fileparkeren (17%)

Ron Adams, Head of Marketing & Sales bij Allianz Direct, vertelt: “De zomervakantie begint dit weekend voor de regio noord en de verwachting is dat veel Nederlanders de auto verkiezen boven het vliegtuig, omdat ze dan minder afhankelijk zijn van wijzigende coronamaatregelen. Rijden in een drukke of onbekende omgeving kan spannend zijn. Een goede voorbereiding op de vakantierit helpt enorm bij het verloop van de reis. Check of alles in de auto goed werkt, rijd voorzichtig en houd afstand, zo houd je het ook in nieuwe omgevingen veilig op de weg.”

*In afwachting van de noodzaak van nieuwe coronamaatregelen die het demissionaire kabinet in loop van vandaag ontvangt van het Outbreak Management Team, vanwege het aantal expolosief gestegen positieve tests. Dit advies zal wellicht ook van invloed zijn op het reisgedrag deze zomer.
**Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met DirectResearch onder 1.005 respondenten, februari 2021.
***De respondenten hebben een top drie aangegeven, waardoor de opstelsom van de percentages hoger uitvalt dan 100 procent.

Geplaatst op 09-07-2021

< VorigeVolgende >


Share on: