Aantal boetes voor gebruik e-step in een jaar verdrievoudigd

Het aantal boetes voor het gebruik van elektrische steps is in een jaar tijd meer dan verdrievoudigd. Vooral in de provincies Noord-Brabant en Noord-Holland schreef de politie vaak bekeuringen uit aan elektrische steppers. Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl die analyseerde waar deze bekeuringen in Nederland het vaakst werden uitgedeeld.

Met een elektrische step is het alleen toegestaan om op de openbare weg te rijden als deze is goedgekeurd door de RDW als bijzondere bromfiets. Een stepper kan zich anders niet verzekeren voor schade. Slechts enkele modellen zijn in Nederland goedgekeurd en mogen daarmee ook – door personen van minimaal 16 jaar oud – buiten het eigen erf worden gebruikt.

Explosieve stijging boetes
Waar er in 2019 nog 68 boetes werden uitgeschreven voor onjuist gebruik, ging het vorig jaar om 233 bekeuringen. De grootste stijgingen werden in Noord-Brabant (zeven maal zoveel als in 2019) en Noord-Holland (verviervoudiging) gemeten. 

De lokale verschillen zijn echter groot. In de provincie Overijssel werd bijvoorbeeld geen enkele boete uitgedeeld voor het gebruik van een elektrische step.

Europese regelgeving
In tegenstelling tot elders in Europa is het gebruik van elektrische steps bij ons aan banden gelegd. Nederland is één van zeven Europese landen waar e-steps slechts in uitzonderlijke gevallen zijn toegestaan. Vrijwel alle gemotoriseerde steps die je in het buitenland op straat ziet, zijn verboden op de openbare weg in Nederland. Bij betrokkenheid bij een ongeval met een verkeersdeelnemer van 14 jaar of jonger is de bestuurder van een (niet-toegestane) e-step 100% aansprakelijk.

Ook in onder meer Duitsland, Groot-Brittannië en Ierland mag een e-step niet zomaar worden gebruikt. In veel andere landen, waaronder België en Frankrijk, zijn elektrische steps wel toegestaan, mits deze begrensd zijn tot een snelheid van maximaal 25 kilometer per uur.

Meer informatie over het onderzoek is hier te vinden.
 
Geplaatst op 15-07-2021

< VorigeVolgende >


Share on: