ZKH prins Charles lanceert taskforce in verzekeringswezen

Afgelopen week heeft ZKH de Prins van Wales bij Lloyd's of Londen een nieuwe taskforce met de mondiale verzekeringssector gelanceerd om actie te ondernemen tegen klimaatverandering. Dit partnerschap wordt voorgezeten door Lloyd's of London en bestaat uit topmensen uit de sector, waaronder CEO's van American International Group Inc, Aon PLC, Marsh & McLennan Cos. Inc. en Munich Re.

Foto: de Lloyd's Lutine Bell werd twee keer geluid om de nieuwe en belangrijke verbintenis van de wereldwijde verzekeringssector aan te geven.

De Sustainable Markets Initiative Insurance Task Force heeft als doel de vooruitgang van de wereld naar een veerkrachtige, netto-nul economie te bevorderen, aldus Lloyd's in een verklaring waarin het initiatief werd aangekondigd.

De intentieverklaring van de taskforce omvat een verbintenis om klimaatpositieve financiering en risicobeheer aan te bieden om bedrijven en particulieren te helpen hun overgang naar een duurzame toekomst te versnellen. Als onderdeel van dit initiatief zal de taskforce ten minste twee nieuwe verzekeringsdekkingen lanceren voor prioritaire sectoren, zoals kernenergie, waterstof en offshore-windenergie, om hun groei te versnellen. De taskforce zal ook samenwerken met regeringen om een publiek-privaat rampenbestrijdings-, reactie- en herstelkader op te zetten om ontwikkelingslanden te helpen beschermen tegen de evoluerende economische en maatschappelijke gevolgen van de klimaatverandering, aldus de verklaring. Er zal ook een kader worden ontwikkeld om de meer dan 30 biljoen dollar aan activa onder beheer van de verzekeringssector te ontsluiten en het kapitaal te richten op investeringen die klimaatpositieve resultaten opleveren.
 
"De verzekeringssector is uitzonderlijk goed geplaatst om de impact van de klimaatverandering te begrijpen en de schade die ze ons allen kan berokkenen als we nu geen actie ondernemen", aldus prins Charles in de verklaring.

De mondiale verzekeringssector heeft een unieke kijk op de klimaatcrisis, omdat hij al tientallen jaren gemeenschappen, bedrijven en economieën ondersteunt bij steeds zwaardere en frequentere weersomstandigheden. Naast het verzachten en beheren van de gevolgen van deze rampen, blijft de sector financiële steun bieden in verschillende sectoren om een grotere klimaatbestendigheid op te bouwen en de toegenomen schaal en snelheid van de overgang te ondersteunen.
 
De SMI Insurance Task Force heeft afgelopen week haar intentieverklaring gepubliceerd, waarin zij zich ertoe verbindt klimaatpositieve financierings- en risicobeheeroplossingen te bieden om particulieren en bedrijven over de hele wereld te ondersteunen en aan te moedigen hun overgang naar een duurzame toekomst te versnellen.
 
Tijdens het bezoek van ZKH werd de Lloyd's Lutine Bell twee keer geluid om de nieuwe en belangrijke verbintenis van de wereldwijde verzekeringssector aan te geven om door middel van een aantal belangrijke initiatieven snel klimaatpositieve actie te ondernemen. Voor commerciële en individuele klanten omvatten deze acties onder meer de aanpassing en uitbreiding van de dekking voor offshore windprojecten als reactie op de snelle groei en nieuwe technologieën, naast de invoering van schadeclausules voor "beter terugbouwen" in woonhuisverzekeringen om klanten aan te moedigen duurzaam te herbouwen.
 
De SMI Insurance Task Force zal ook met regeringen samenwerken om een publiek-privaat rampenbestrijdings-, reactie- en herstelkader op te zetten, dat ontwikkelingslanden zal helpen beschermen tegen de zich ontwikkelende economische en maatschappelijke gevolgen van de klimaatverandering.
 
Om de snelle groei van groene projecten en innovatie te ondersteunen, zal de SMI Insurance Task Force een kader ontwikkelen om de meer dan 30 biljoen dollar aan activa onder beheer te helpen ontsluiten, waarbij kapitaal in toenemende mate wordt gericht op investeringen die klimaatpositieve resultaten opleveren in zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden.
 
ZKH de Prins van Wales, zei hierover het volgende: "De verzekeringssector is uitzonderlijk goed geplaatst om de impact van de klimaatverandering en de schade die ze ons allen kan berokkenen als we nu geen actie ondernemen, te begrijpen. Daarom ben ik zo verheugd dat een groot aantal van 's werelds toonaangevende verzekeringsmaatschappijen de handen ineen hebben geslagen om na te gaan hoe de verzekeringssector kan helpen de natuur, de mens en de planeet in het middelpunt van onze hele economie te plaatsen."
 
Bruce Carnegie-Brown, voorzitter van Lloyd's, voegt hieraan toe: "Nu de wereld zich begint te herstellen van een pandemie die aanzienlijke en verstrekkende financiële en maatschappelijke uitdagingen heeft veroorzaakt, doet zij dit met een kans om terug te bouwen met duurzaamheid als fundament en leidend beginsel. Hoewel klimaatverandering een ongekend systemisch risico inhoudt, beschikken we - door middel van partnerschap en versnelde actie - over de middelen om dit aan te pakken. Als taskforce zetten wij ons resoluut in als katalysator voor actie om een duurzamere toekomst te helpen creëren via de risico's die wij beheren en het kapitaal dat wij investeren.
 
Geplaatst op 29-06-2021

< VorigeVolgende >


Share on: