Run-off markt wereldwijd klaar voor groei in 2021

Verzekeraars en juridische professionals verwachten in 2021 een toenemend aantal run-off deals te zien.

WIJ advocaten lanceert vandaag het eerste Global Insurance Law Connect (GILC) run-off-rapport. Hierin wordt gekeken naar de drijfveren van legacy-activiteiten in zowel volwassen als opkomende verzekeringsmarkten. Gespecialiseerde verzekeringsadvocatenkantoren in twintig landen over de hele wereld hebben in dit rapport hun visie gegeven over de belangrijkste ontwikkelingen in hun lokale run-off-markt. 


Suzanne Bordewijk van WIJ advocaten: “Dit is een enorme markt die behoorlijk varieert in verschillende landen en het is fascinerend om vanuit zo'n grote verscheidenheid aan markten inzichten te krijgen in de trends in de run-off sector. 


Verzekeraars zijn altijd op zoek naar mogelijkheden om ongewenste portefeuilles af te stoten. Hoewel de aanleiding hiervoor kan verschillen, zien we een gemeenschappelijk patroon: in markten waar de regelgeving het overdragen van portefeuilles toestaat, floreren creatieve oplossingen, waarbij meerdere partijen op flexibele manieren samenwerken; en vaak een positiever resultaat opleveren voor alle partijen. 


En toch blijkt run-off in veel markten een nieuw concept. Van collega´s uit verschillende landen begrepen wij dat ze verwachten dat de toezichthouders bereid zullen zijn mee te werken aan de run-off van bepaalde portefeuilles, maar dat verzekeraars in die landen nog aarzelen omdat zij niet graag de eerste 'testcase' willen zijn. Als gevolg hiervan zijn er een aantal gebieden over de hele wereld waar geen run-off transacties plaatsvinden, ondanks de aanwezigheid en interesse van experts in de sector. 


In de meer volwassen markten waar de run-off activiteiten floreren, zijn de redenen hiervoor talrijk. COVID-19 heeft zijn tol geëist van de reserves van veel internationale verzekeraars en de winstgevendheid van een aantal belangrijke bedrijfstakken is gewijzigd, waardoor iedereen in de branche gedwongen werd om de aangeboden verzekeringen en polisvoorwaarden kritisch te bekijken. Brexit en de vereisten van Solvency II en IFRS 17 blijven ook als drijfveren fungeren, terwijl in de VS het toenemende gebruik van IBT's (Insurance Business Transfers) in verschillende staten zorgt voor groei.''

Geplaatst op 22-02-2021

< VorigeVolgende >


Share on: