Ondanks corona: leerlingen schadeherstel op peil

De coronamaatregelen gooiden voor veel potentiƫle leerlingen roet in het eten: zo moesten de leerlingen virtueel keuzes maken. Waar in het schooljaar 2019-2020 1.009 leerlingen kozen voor een opleiding in de carrosseriebranche, is dit aantal relatief op peil gebleven met 980 inschrijvingen. Opvallend is dat de opleiding Eerste Schadehersteller (niveau 3) een stijging kent: van 212 naar 234 leerlingen. De AST-opleiding wordt echter door minder leerlingen gevolgd op een ROC (van 46 naar 32).


In plaats van een ROC te bezoeken tijdens een Open Dag en in gesprek te gaan met ondernemers, moesten zij nu virtueel hun weg zien te banen en een opleidingskeuze maken. De vele inspanningen van onderwijsinstellingen en schadeherstelbedrijven om deze leerlingen te werven, zorgen uiteindelijk voor een mooi resultaat.

“De instroom van kwalitatief technisch geschoold personeel is en blijft één van de grootste uitdagingen in de schadeherstelsector. Zeker ook in deze ‘coronatijden’ is het belang van goed geschoolde vakmannen en -vrouwen alleen maar meer aan de orde. Vanuit de branche hebben we daarom - samen met onze leden en onderwijsinstellingen - hard gewerkt om voornamelijk virtueel zichtbaar te zijn bij potentiele leerlingen en hun ouders. We zijn dan ook erg verheugd dat het aantal leerlingen relatief gezien op peil blijft”, meent Femke Teeling, directeur FOCWA.
 
Volgens Teeling is de instroom van nieuwe leerlingen het resultaat van een goede samenwerking tussen het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen. “Niet voor niets organiseert FOCWA samen met de MBO-raad jaarlijks een bijeenkomst met alle ROC’s die schadeherstelopleidingen aanbieden om de samenwerking te bevorderen. We verbinden ROC’s met FOCWA-bedrijven en stimuleren via de online campagne www.ikwordschadehersteller.nl, het geven van gastlessen en stages om jongeren te enthousiasmeren voor het vakmanschap van de schadehersteller”, meent Teeling. “En investeren in goede relaties tussen onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven loont. Zo zetten het mbo-opleidingencentrum Rijn IJssel en circa veertig autoschadeherstelbedrijven in Gelderland samen de schouders onder een nieuwe opleiding voor autoschadeherstellers. En dat resulteert al dadelijk in een aanwas van nieuwe jonge schadeherstellers in spe!”, sluit Teeling af. 
 
Geplaatst op 17-02-2021

< VorigeVolgende >


Share on: