Aantal inbraken daalt landelijk met 18% tijdens de corona-crisis
Sinds maart dit jaar is het aantal geregistreerde woning- en schuurinbraken met 18% gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Ondanks deze landelijke afname, nam het aantal inbraken in bijna 30% van de gemeenten juist toe. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer, dat de meest recente politiecijfers vergeleek met een jaar eerder.
Gemeenten met opvallende stijgingen
Het thuiswerken door corona had niet overal een positieve invloed op het aantal inbraken. In 105 van de 355 gemeenten nam het aantal inbraakincidenten tussen maart en augustus 2020 toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Met name Noord-Brabantse gemeenten kregen vaker te maken met inbrekers. Van alle gemeenten met hogere inbraakcijfers dan vorig jaar, lag namelijk bijna een kwart binnen de Noord-Brabantse provinciegrenzen (26).
Van de gemeenten waar meer dan 100 inbraken werden gepleegd, zijn dit de grootste stijgers ten opzichte van vorig jaar:
- Oosterhout: van 74 naar 131 inbraken (+77 procent)
- Ede: van 157 naar 247 inbraken (+57 procent)
- Alkmaar: van 96 naar 125 inbraken (+30 procent)
- Tilburg: van 260 naar 332 inbraken (+28 procent)
- Hengelo: van 100 naar 124 inbraken (+24 procent)
Sterke gemeentelijke stijging, toch landelijke afname
Hoewel een aantal gemeenten met een sterke stijging van inbraken te maken heeft, nam het aantal landelijke inbraakregistraties af. Van maart tot en met augustus 2020 werden er landelijk 19.311 inbraken geregistreerd, terwijl er in die periode vorig jaar in totaal 23.549 keer werd ingebroken.
Een daling van het aantal inbraken was zichtbaar in 240 gemeenten. De sterkste daling werd gemeten in Maastricht, waar de hoeveelheid inbraakmeldingen 44 procent lager was dan vorig jaar. Ook in Groningen en Haarlem is het aantal inbraken met meer dan 40 procent afgenomen. In tien gemeenten werden precies evenveel inbraken geregistreerd als vorig jaar. Hoe het zit per gemeente kun je hier bekijken.
Grote verschillen tussen woningen en schuren
Het aantal geregistreerde inbraken kan worden opgedeeld in twee categorieën: woninginbraken en schuurinbraken. Per soort inbraak zijn er verschillende trends te zien. Zo daalde het aantal woninginbraken sinds corona (vanaf maart t/m augustus) vooralsnog met gemiddeld 29 procent ten opzichte van 2019. Schuurinbraken stegen met 13 procent significant minder hard in dezelfde periode.
Open schuurdeur een risico
Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie. "Als de schuurdeur gewoon openstond, geldt de dekking niet" zegt Eelko van Dijk, schade-expert bij Independer. "Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”
< VorigeVolgende >
Share on: