Bovemij: Coronacrisis verhoogt het risico op cybercriminaliteit
Door de coronacrisis verplaatste werkend Nederland zich de afgelopen maanden massaal van kantoor naar thuis. De ochtend- en avondspits is hierdoor een stuk rustiger, maar online is het drukker dan ooit. Dat is ook cybercriminelen uiteraard niet ontgaan.
De netwerk- en computerbeveiliging thuiswerksituaties laat regelmatig flink te wensen over. Onbeveiligde (wifi-)netwerken of ontbrekende antivirussoftware zijn geen uitzondering. Net als eenvoudig te kraken wachtwoorden. Het risico op cybercriminaliteit wordt hierdoor extra groot. Dat concludeert ook het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) in haar onlangs gepubliceerde Cyber securitybeeld Nederland 2020. Hierin geeft zij inzicht in de digitale dreiging in ons land.
Grotere risico’s
Een van de belangrijkste constateringen uit het rapport is dat cybercrime een nog groter gevaar vormt dan voorheen. Vooral doordat de coronacrisis ons nóg afhankelijker heeft gemaakt van digitalisering. Een grootschalige cyberaanval zou immense consequenties hebben voor de maatschappij. De risico’s zijn groter, dus is extra aandacht voor veilig online werken vereist.
Zo wapen je je ertegen
Veel veiligheidschecks kun je als ondernemer zelf doen. Werken jouw medewerkers via een beveiligde verbinding op een computer mét antivirussoftware? Hebben ze complexe wachtwoorden gemaakt? En hebben ze alle benodigde software-updates doorgevoerd? Kun je op al deze vragen bevestigend antwoorden, dan ben je al een heel eind. Toch blijft er altijd een kans dat je te maken krijgt met cybercriminaliteit.
Voor de gevolgen hiervan kun je je beschermen met ons Digitaal Veilig Pakket. Dat bestaat uit drie onderdelen:
- Cyber Security Scans. Waar liggen je kwetsbaarheden? Welke risico’s neem je met je bedrijf? Deze scans geven je daarin inzicht. Bovendien krijg je advies over hoe je die risico’s beheersbaar maakt.
- Cyber Incident Manager. Ondanks al je inspanningen kun je tóch te maken krijgen met cybercrime. In dat geval kun je snel contact zoeken met de Cyber Incident Manager, jouw vaste contactpersoon in dit soort situaties. Hij gaat voor je aan de slag en houdt de schade zo beperkt.
- Cyberverzekering. Bedrijfsschade, herstelkosten of het verlies van data, de cyberverzekering dekt de eigen schade en schade aan derden als gevolg van de cybercrime.
< VorigeVolgende >
Share on: