Mitchell Bongers focust zich op de dingen die nog wél kunnen

Mitchell Bongers is schade-expert bij Lengkeek. Hij vertelt over zijn ervaringen met het thuiswerken in deze tijd van de coronacris en hoe hij zich focust op de dingen die nog wél kunnen.

"Inmiddels voelt en merkt iedereen in meer of mindere mate de druk en de gevolgen van de coronacrisis. Termen als 'pandemie', 'lockdown', 'crisissituatie' en 'groepsimmuniteit' vliegen ons iedere dag weer om de oren. Na bijzondere en ongewone taferelen in onze winkels/supermarkten, lijkt Nederland zich na een moeizame start langzaam neer te leggen bij de maatregelen en richtlijnen van de overheid/het RIVM. Ook in de expertise- en taxatiebranche worden de eerste gevolgen van de crisis voelbaar. Zowel zakelijk als privé, lijkt men zich te focussen op 'de dingen die wij niet meer kunnen doen'. Natuurlijk is het van het grootste belang om de mogelijke problemen en verdere gevolgen in kaart te brengen. Maar wat als wij het tegelijkertijd omdraaien en ons focussen op 'de dingen die wij wél kunnen doen!'

Als jonge schade-expert (brand) die gewend is om vrijwel iedere dag op pad te zijn, vind ik het best wel even wennen om de dagen nu veelal thuis door te brengen. Na een schade kan de impact op het dagelijks leven of functioneren van een persoon of bedrijf enorm groot zijn. Als schade-expert help je mensen verder, bied je hulp/ondersteuning waar mogelijk en ben je een bepalende factor in het schaderegelingsproces. Toch probeer ik mijn dagelijkse werkzaamheden zo normaal mogelijk te doen.
 
Vorige week maandag, bijvoorbeeld: een forse kelderbrand door vermoedelijke brandstichting. Zeker twintig gedupeerde huurders en een woningcorporatie die wordt geconfronteerd met een enorme schadepost. De afspraak was al twee dagen eerder gemaakt, de gedupeerde huurders waren al aangeschreven en de herstelbedrijven stonden al paraat. Kort daarna werden de eerste overheidsmaatregelen aangezegd en deze waren ten tijde van de afspraak al in werking getreden. Toch was dit voor mij geen reden om de afspraak af te zeggen. Met de nodige voorzichtigheid en een kort vooronderzoek ben ik ter plaatse gegaan. Gefaseerd en met inachtneming van de 'anderhalve-meter-regel' hebben wij alle gedupeerden gesproken en een gedegen herstelplan kunnen maken. Inmiddels zijn de herstelwerkzaamheden in volle gang en zijn alle gedupeerden geholpen. Ik merkte op dat vrijwel alle gedupeerden hun waardering uitspraken voor het feit dat wij hen, ondanks de corona-crisis, toch verder hielpen. Zo kan het dus ook! 
 
Dagelijks helpt Lengkeek gedupeerden verder na schade. Ook in een crisistijd als deze verandert onze visie niet. Als schade-expert en betrokken werknemer probeer ik mijzelf dan ook te focussen op de dingen die nog wel mogelijk zijn, in plaats van andersom te redeneren. Zo kan ik beperktere schades, om bezoeken op locatie te beperken, op afstand met gedupeerden proberen te regelen. 
 
De stelling van de meeste organisaties lijkt op dit moment: ‘Een bezoek op locatie is niet mogelijk, tenzij...” Ik beredeneer dit echter, zoals ik al eerder schreef, precies andersom. Als schade-expert ga ik ter plaatse om een gedupeerde verder te helpen, tenzij dit door een gegronde reden en/of rekening houdend met de veiligheid niet mogelijk is. Want waarom zou een schade-expertise of taxatie bij een bedrijf, school of restaurant niet door kunnen gaan? De scholen en restaurants zijn gesloten, terwijl het personeel van de meeste bedrijven thuis aan het werk is. 
 
Gelukkig onderschrijft Lengkeek mijn aanpak en visie, terwijl zij daarnaast de veiligheid van haar medewerkers en andere betrokken hoog in het vaandel heeft staan. Wees creatief, gebruik gezond verstand en probeer in positie te blijven. Maar hou je altijd aan de door de overheid uitgevaardigde regels, en breng jezelf en anderen niet in gevaar. Dus uiterste voorzichtigheid is geboden! En: samen kunnen wij deze crisissituatie aan!"  
 
Geplaatst op 02-04-2020

< VorigeVolgende >


Share on: