Weg open voor concurrerende prijzen in de elektriciteitsverzekeringssector

Na jaren van moeilijke marktomstandigheden in de elektriciteitsverzekeringssector begint de verzekeringsmarkt voor onroerend goed en bedrijfsschade zich te verbeteren. Dit blijkt uit de Power Market Review die vandaag is gepubliceerd door WTW, een toonaangevend advies- en bemiddelingsbedrijf.

Terwijl kleinere verliezen in de energiesector normaal blijven, wordt verwacht dat de afwezigheid van grotere verliezen in 2023 en 2024 de prijzen voor onroerend goed en bedrijfsschade concurrerender gaat maken. Ook de internationale aansprakelijkheidsmarkt stabiliseert, met iets meer capaciteit en mildere marktomstandigheden, wat leidt tot meer concurrentie en lagere tarieven.

Belangrijkste bevindingen uit het rapport:

  • De vraag naar elektriciteit groeit gestaag naarmate de wereld meer elektrisch wordt. Om dit bij te houden, worden de levensduur van energiecentrales verlengd. Bedrijven moeten (her)verzekeraars een duidelijk onderhoudsplan geven om te zorgen voor oudere activa.
  • Er is steeds meer vraag naar milieuvriendelijke investeringen in aansprakelijkheid, maar nieuwe technologieën brengen ook risico’s met zich mee. Het blijft belangrijk om een onderscheid te maken tussen goedgekeurde en onbekende technologieën. De stijgende afhankelijkheid van energiebronnen die worden beïnvloed door het weer vereist dat netwerken flexibeler worden en bedrijfssystemen beter worden geoptimaliseerd.
  • Beheerders van elektriciteitssystemen staan voor uitdagingen, nu het traditionele elektriciteitsnet verandert naar een net dat sterk afhankelijk is van zonne-energie, windenergie en waterkracht. De kans op knelpunten in de energieoverdracht neemt toe, omdat de productie vaak verder van de afnemers plaatsvindt en in gebieden met beperkte infrastructuur.
  • Beleggingen in steenkool en brandrisico’s worden kritisch bekeken, net als investeringen met veel blootstelling aan de VS. Voor de meeste landen blijft thermische energie de basisvorm van elektriciteitslevering.

Rupert Mackenzie, hoofd mondiale natuurlijke hulpbronnen bij WTW: “Om vooruitgang te boeken in een verzwakkende markt, is het belangrijk om goed naar waarderingen te kijken, te investeren in risicobeheer voor oudere activa en om met noodplannen om te gaan met schommelingen in de toeleveringsketen. (Her)verzekeraars moeten vertrouwen op de expertise van energiebedrijven om hun risico's goed te begrijpen en passende oplossingen te vinden. Energiebedrijven moeten hun risico’s transparant delen, zodat verzekeringsmaatschappijen beter begrijpen welke technologieën en risicobeheersmaatregelen nodig zijn om de juiste dekking te bieden. Als de markt een nieuwe fase ingaat, is het cruciaal om deze benadering goed toe te passen om kansen te benutten. Hoe beter de markt de bedrijfsvoering van de klant begrijpt, hoe nauwkeuriger de oplossingen zullen zijn.”

Het volledige rapport is HIER te downloaden.

Geplaatst op 08-10-2024

< VorigeVolgende >


Share on: