Verbond van Verzekeraars ondersteunt ESG-rapportage voor CSRD

Het Verbond van Verzekeraars start dit jaar met een initiatief om een ESG-rapportage catalogus te ontwikkelen. Deze catalogus zal inzicht bieden in de definitie van elk CSRD-meetpunt, de gebruikte berekeningsmethodieken en de beschikbare externe databronnen die verzekeraars kunnen benutten voor hun berekeningen. Dit heeft als doel verzekeraars te ondersteunen bij het uniform voldoen aan de rapportageverplichtingen van de CSRD.

In de afgelopen maanden heeft het Verbond intensief gewerkt aan een projectplan dat onder andere de reikwijdte, fasering, samenwerkingen met andere betrokken partijen, benodigde middelen en begroting omvat. Dit plan is op verschillende manieren besproken met relevante stakeholders, en het bestuursorgaan van het Verbond heeft goedkeuring gegeven voor de aanpak. Hierdoor kan het Verbond binnenkort een projectorganisatie opzetten, waar verzekeraars aan kunnen deelnemen.

Bepalen van Meerwaarde
De verzekeraars zelf zullen uiteindelijk bepalen welke verzekeringsproducten de grootste voordelen bieden voor samenwerking binnen de sector. In het derde kwartaal van 2025 is er een evaluatiemoment ingepland om de voortgang en de effectiviteit van het project te beoordelen. Het programma wordt gefinancierd via de gebruikelijke begroting van het Verbond, wat betekent dat de kosten door alle verzekeraars gezamenlijk worden gedragen. Na ongeveer twee jaar begint de fase van beheer en onderhoud van de ontwikkelde standaarden, waarin ze zo nodig kunnen worden verbeterd en verfijnd. Elke verzekeraar heeft de vrijheid om al dan niet gebruik te maken van de toekomstige sectorstandaarden.

Aanleiding voor het Project
Dit jaar zijn grote verzekeraars, net als andere grote bedrijven, verplicht om te rapporteren over hun ESG-prestaties volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Voor middelgrote verzekeraars geldt deze verplichting in 2025 en 2026. Grotere verzekeraars hebben al programma's opgezet en rapportages ontwikkeld, maar deze rapportages zijn niet uniform, wat leidt tot verschillen in presentatie en interpretatie. Om te voorkomen dat verzekeraars elk afzonderlijk aan de slag gaan met rapportages, is dit gezamenlijke project opgezet. Een gezamenlijke aanpak is efficiënter voor zowel verzekeraars als klanten, en biedt een betere onderbouwing richting de toezichthouder. Het Innovatieplatform heeft eerder onderzoek verricht naar gezamenlijk inkoop van ESG-data, wat heeft geleid tot dit initiatief.

Integratie van Best Practices
Bij het opstellen van de catalogus met standaarden wordt geprobeerd zoveel mogelijk aan te sluiten bij bestaande best practices, zowel binnen als buiten de financiële sector (zoals van de NVB, Bovag en andere bedrijven die al aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt). Tegelijkertijd verwacht het Verbond dat andere sectoren de financiële sector zullen benaderen voor samenwerking en afstemming van hun standaarden. Het project van het Verbond biedt een uitgelezen kans voor dergelijke uitwisselingen om van elkaar te leren.

Toezicht op CSRD-implementatie
Voor de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is toezicht op de uitvoering van de CSRD een belangrijke prioriteit. Samenwerking kan de communicatie met de toezichthouder vergemakkelijken. De Autoriteit Consument & Markt (ACM), die de concurrentie in de gaten houdt, heeft inmiddels bepaald dat banken mogen samenwerken bij de ontwikkeling van duurzaamheidsrapportages. Het Verbond gaat nu een vergelijkbare weg inslaan, met aandacht voor de concurrentieverhoudingen onderling.

Geplaatst op 15-10-2024

< Vorige


Share on: