NPRC Ledenvergadering 2024: collectief sterk in afgekoelde markt

Een record aantal leden van de NPRC heeft afgelopen zaterdag 5 oktober de Algemene Ledenvergadering van de binnenvaartcoöperatie bijgewoond. Een dag waar de kracht van de 150 samenwerkende binnenvaartondernemers duidelijk voelbaar was.

In een bomvolle zaal hebben de directie en de leden in een constructieve sfeer samen de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de markt besproken. Er is stilgestaan bij de strategie van de coöperatie op het gebied van digitalisering en duurzaamheid. De leden hebben in de afgelopen 12 maanden ruim 5,5 miljoen Euro geïnvesteerd in verduurzaming van de vloot. Tijdens de bijeenkomst is door de leden gestemd over onder andere een aantrekkelijkere toerbeurtregeling. Er is verantwoording afgelegd over het financiële boekjaar 2023-2024. Dat boekjaar is afgesloten met een gezond resultaat.

Na de ‘perfect storm’ in de logistiek gedurende 2022, is de markt gedurende het boekjaar 2023-24 afgekoeld. De omzet van de coöperatie is daardoor in het boekjaar met circa 25% gedaald. De toelichting van CFO Arno Treur is duidelijk: “De daling is weliswaar fors maar geeft vooral aan hoe hoog de piek in 2022 was. We bewegen ons als NPRC in lijn met de markt . De Europese industrie is onze klant, die industrie draait niet op volle sterkte en dat merken wij in het te vervoeren volume. Of het nu gaat om zout, staal, agri of bouwmaterialen, al deze sectoren doen het een tandje minder. Gelukkig zien we de afgelopen maanden een voorzichtig herstel. Arno besluit: “We staren ons niet blind op één jaar, maar kijken nadrukkelijk naar de langere termijn. Daarin zien we dat de tevredenheid van onze leden hoog is, klanten trouw zijn en dat het marktaandeel van de coöperatie blijft groeien.”

Succesvolle collectieve investering in duurzaamheid
Precies een jaar geleden heeft de coöperatie een ambitieuze stap gezet door collectief te investeren in de vergroening van de vloot. Ieder lid dat investeert in een emissie-verlagende techniek wordt daar met een eenmalige voucher van €20.000,- door de coöperatie in ondersteund. Deze 'voucherregeling' is een succes zo bleek tijdens de Algemene Ledenvergadering. De aangesloten NPRC leden investeerde zelf in de afgelopen 12 maanden voor ongeveer 5,5 miljoen Euro in emissie verlagende technieken. Van zonnepanelen op de luiken tot de installatie van nieuwe en schonere motoren.


CEO Femke Brenninkmeijer is trots op de leden: “Natuurlijk zijn de projecten zoals die van het Waterstofschip de Antonie de successen die we graag in de etalage zetten, maar er gebeurt zoveel meer. In het afgelopen jaar heeft ongeveer 1/3e van onze leden geïnvesteerd in verduurzaming van hun schip. Deze leden hebben daarmee hun CO2 uitstoot structureel met gemiddeld 7% omlaag gebracht. Dat is het resultaat van de vaak onzichtbare kracht van het collectief waar iedereen doet wat past binnen de bedrijfsvoering en daardoor gezamenlijk een flinke prestatie levert.”

Brenninkmeijer vervolgt: “Boven op de structurele CO2 reductie komt nog een besparing als gevolg van het varen op biobrandstof HVO. Zo heeft NPRC in het afgelopen jaar in samenwerking met Tata Steel en Koopmans diverse transporten met HVO als brandstof uitgevoerd. Samen met klanten en aangesloten binnenvaartondernemers pakken we dit momentum om ook komend jaar verder te gaan met het verlagen van emissies in de logistiek”.

Benoemingen in Raad van Commissarissen en Leden Advies Raad
Tijdens de Ledenvergadering zijn de huidige commissarissen Joyce Bliek en Arvid Manneke herbenoemd voor een tweede termijn in de RVC. In verband met zijn naderende pensioen is binnenvaartondernemer Wieger de Vries van het ms Flora als commissaris afgetreden. Hij zal worden opgevolgd door binnenvaartonderneemster Diana Sakko (ms Aristo). In de Leden Adviesraad is na 8 jaar de tweede bestuurstermijn van Ronnie Rutjes (ms Calando) en Eric van Dam (ms Sympathie) geëindigd. Robin Vermeeren (ms Estero) werd herbenoemd voor tweede termijn in de Leden Adviesraad. De leden van de coöperatie hebben Samantha Klos (ms Divitiae) en Linda Kruizinga (ms Ideaal) als nieuwe bestuursleden van de Leden Adviesraad benoemd.

Geplaatst op 10-10-2024

< VorigeVolgende >


Share on: