Studenten op kamers: onvoldoende kennis over verzekeringen

Nu de zomervakantie voorbij is, verruilt een nieuwe lichting studenten het ouderlijk huis voor een studentenhuis of campuskamer. De vrijheid lonkt, maar veel studenten zijn zich onvoldoende bewust van alle verantwoordelijkheden die hierbij komen kijken. Uit onderzoek van Allianz Direct blijkt dat een significant aantal Nederlanders niet goed op de hoogte is van het belang van verzekeringen bij het zelfstandig wonen.

Terwijl één op de vier Nederlanders zelf tijdens de studietijd op kamers heeft gewoond, werd in 74% van de gevallen geen aansprakelijkheidsverzekering afgesloten, en in 75% van de gevallen werd een inboedelverzekering niet nodig geacht.

Onvoldoende kennis
Het onderzoek toont aan dat 26% van de Nederlanders niet weet of hun kind onder de aansprakelijkheidsverzekering van de ouders valt als hij of zij uit huis gaat. Zelfs als die kennis er wel is, wordt er soms bewust voor gekozen om geen inboedel- of aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Redenen hiervoor variëren van de perceptie dat het niet nodig is, vertrouwen op de verzekering van de ouders, tot het idee dat de verzekeringen te duur zijn.

Gebrek aan onderwijs over verzekeringen
Het gebrek aan kennis over verzekeringen is deels te wijten aan het feit dat dit geen onderdeel is binnen het onderwijs. Zo geeft 61% van de Nederlanders aan nooit iets over verzekeringen te hebben geleerd op school. Dit gebrek aan educatie weegt zwaar: bijna de helft (49 procent) van de Nederlanders vindt dat verzekeringen een verplicht onderdeel van de lesstof op middelbare scholen zouden moeten zijn, en 40 procent is van mening dat zij verzekeringen beter hadden begrepen als zij er op school meer over hadden geleerd. 

Verantwoordelijkheid bij ouders
Hoewel het onderwijs een belangrijke rol kan spelen, zien een meerderheid van de Nederlanders ook een grote verantwoordelijkheid bij de ouders. Maar liefst 72 procent vindt dat ouders een taak hebben in het informeren van hun kinderen over verzekeringen, en 65 procent meent dat ouders meer zouden moeten doen op dit gebied. Volgens 30% van de respondenten zou ook de overheid hierin een rol moeten spelen, terwijl 33% vindt dat de verantwoordelijkheid bij de middelbare school ligt.

“Uit het onderzoek blijkt dat er een aanzienlijke kloof is tussen de noodzaak van verzekeringen en de kennis die studenten hierover hebben. Het is van groot belang dat zowel ouders als het onderwijssysteem deze verantwoordelijkheid serieus nemen, om zo studenten beter voor te bereiden op hun zelfstandige leven.”, aldus Ron Adams, Head of Marketing & Sales, van Allianz Direct.

Administratieve verhuischecklist
Om studenten op weg te helpen deelt Allianz Direct de zogenoemde administratieve verhuischecklist:
 
  1. Adreswijziging bij de gemeente: schrijf je binnen vijf dagen na verhuizing in bij de gemeente op je nieuwe adres, om boetes te voorkomen.   
  2. Geef je nieuwe adres door bij je verzekeraars, DUO en andere organisaties.   
  3. Schrijf je in bij een huisarts en apotheek in je nieuwe woonplaats.   
  4. Regel je verzekeringen:
  • Sluit een eigen inboedelverzekering af om je eigendommen te beschermen tegen schade of diefstal;
  • Sluit een aansprakelijkheidsverzekering af om schade die je per ongeluk aan anderen of andermans spullen veroorzaakt te dekken;
  • Controleer of je huidige zorgverzekering nog passend is;
  • Check ook je reisverzekering, zeker als je voor je studie bijvoorbeeld stage gaat lopen of een minor gaat volgen in het buitenland.
    Meer tips lees het hier.
       5. Check je abonnementen en contracten:
  • Sluit een contract af voor internet en tv in je nieuwe woning of check bij je nieuwe huisgenoten hoe dit geregeld is;
  • Pas je abonnementen zoals telefoon, tijdschriften en streamingdiensten aan op je nieuwe situatie.
  • Een wasmachine nodig? Deze kun je aanschaffen nieuw of tweedehands maar het is ook mogelijk om deze te huren.
        6. Studiefinanciering: controleer je recht op studiefinanciering en wijzig je gegevens indien nodig.
        7.Regel je belastingzaken:
  • Huurtoeslag: als je een zelfstandige woonruimte huurt en aan de voorwaarden voldoet, kun je huurtoeslag aanvragen.
  • Zorgtoeslag: controleer of je hier recht op hebt en vraag dit aan bij de Belastingdienst.
Kostenpost                                                                                                 Gemiddelde maandelijkse kosten
Huur €400 - €800
Boodschappen €175 - €250
Transport (OV of fiets) €50 - €100
Verzekeringen (inboedel, zorg en aansprakelijkheidsverzekering) €150 - €250 (zonder toeslagen)
Telefoonabonnement  €20 - €50
Internet en overige vaste lasten €15 - €35

*Onderzoek uitgevoerd in opdracht van Allianz Direct door Direct Research onder een representatieve groep Nederlanders in juni 2024.
Geplaatst op 03-09-2024

< VorigeVolgende >


Share on: