Lancering data-analyse voor woningcorporaties door Spotr en Barbon

Spotr en Barbon Insurance Brokers zijn een samenwerking aangegaan om woningcorporaties te helpen risico’s te beperken en voor te zijn middels een door hen en verzekeraars ontwikkeld algoritme. Daarmee worden risico’s in kaart gebracht en geclassificeerd in risicocategorieën, wat de basis vormt voor proactief risicomanagement en tevens kan dienen als externe validatie voor corporaties die al sterk presteren op het gebied van veiligheid.

V.l.n.r. Amanda de Ridder (Spotr), Dirk Huibers (Spotr) en Imco Struiksma (Barbon Insurance Brokers)

Met de technologie van Spotr en de risico expertise van Barbon kunnen woningcorporaties een volledige risico analyse van hun vastgoed uitvoeren waarbij gebruik wordt gemaakt van meer dan 100 datapunten. Fysieke inspecties zijn in deze fase niet nodig. De woningcorporatie levert een Excel-bestand aan met de adressen en complexnummers; de Spotr-Barbon applicatie doet de rest. Binnen een week volgt een rapport, dat persoonlijk wordt toegelicht.

Met deze aanpak zijn woningcorporaties in staat snel en effectief te bepalen welke gebouwen risicovol zijn en welke maatregelen nodig zijn om de (brand)veiligheid van het complex én daarmee die van de huurders te waarborgen.
Barbon kan deze inzichten op verzoek delen met verzekeraars, waardoor de te verzekeren risico's nauwkeuriger dan ooit kunnen worden beoordeeld. Hierdoor ontvangen corporaties een verzekeringsoplossing die optimaal aansluit bij de daadwerkelijke risico’s binnen het verzekerde bestand.

Premiedifferentiatie en uitgebreid risicodossier
Met de inzichten uit de applicatie is premiedifferentiatie per object mogelijk, gebaseerd op het risiconiveau. Daarnaast voldoet deze aanpak aan de behoefte van verzekeraars voor het verkrijgen van een completer risicodossier, zoals bij het verduurzamen van het vastgoed, het optoppen van bestaande complexen en het ontwikkelen van nieuwe woonconcepten.

Direct resultaat
De aanpak van Spotr en Barbon heeft zich al bewezen bij een middelgrote woningcorporatie in het midden van het land. Binnen één week ontving deze corporatie kosteloos een uitgebreide risicobeoordeling van haar gebouwen. Deze inzichten worden vervolgens gebruikt om de brandveiligheid van bepaalde complexen te onderzoeken en een preventieplan op te stellen. Tegelijkertijd werkt Barbon, samen met verzekeraars, op basis van deze inzichten aan het ontwikkelen van de meest optimale verzekeringsoplossing voor deze corporatie passend bij het risicoprofiel van de portefeuille.

Kosteloos binnen een week inzicht in risico’s
Om de missie voor veiliger woningbezit te ondersteunen, bieden Spotr en Barbon alle woningcorporaties een kosteloze risicoscan aan als ze deze aanvragen voor 1 november 2024.

Over Barbon Insurance Brokers
Barbon Insurance Brokers levert data-gedreven verzekeringsoplossingen voor zakelijke relaties. Door gebruik te maken van object-specifieke data helpt Barbon diverse sectoren risico’s te inventariseren, te beheersen en passende verzekeringsoplossingen te ontwikkelen.

Over Spotr
Spotr biedt geavanceerde technologie voor vastgoedbeheer op basis van Visual Twin-technologie, waarmee woningcorporaties hun vastgoedportefeuille op afstand kunnen inspecteren en beheren. Spotr levert betrouwbare en actuele data voor weloverwogen besluitvorming.

 
Door Cindy van der Helm
Geplaatst op 17-09-2024

Volgende >


Share on: