Schip verlaten na brand voor de kust van Letland

Op 22 februari 2023 ontstond brand in de schoorsteen van het containerschip Escape. De Escape voer op dat moment in de Golf van Riga voor de kust van Letland. De bemanning probeerde de brand te bestrijden, maar daarbij viel de elektriciteitsvoorziening aan boord uit.

Het licht brandde niet meer en de brandbluspomp stopte. Zonder elektriciteit kon de brand niet langer bestreden worden. Daarop evacueerde de kapitein het schip. De volledige bemanning werd opgepikt door een vrachtschip dat al onderweg was om hulp te verlenen.

Lessen na schoorsteenbrand aan boord door thermische olie
Bemanning moet bij brandoefeningen goed getraind worden in hoe te handelen bij noodsituaties. Zij moeten bijvoorbeeld leren welke ventilatiekleppen van de noodgenerator zijn. Deze les komt uit ‘Schip verlaten na brand’, een verkort onderzoeksrapport over de brand aan boord van het Nederlandse containerschip Escape op 22 februari 2023 voor de kust van Letland.

Deze brand aan boord en de daaropvolgende evacuatie is volgens internationale criteria een ernstig scheepvaartongeval. Daarom is de Onderzoeksraad verplicht onderzoek te doen naar deze brand. Bij dit voorval zijn geen slachtoffers gevallen.

Noodgenerator onvoldoende geventileerd
Bij het uitkoken van het thermische oliesysteem is de temperatuur te hoog opgelopen. Met de daarbij vrijkomende waterdamp kwam thermische olie terecht op de hete uitlaatgassenpijp van de hoofdmotor. Dat geeft een verhoogd risico op brand. De ventilatiekleppen van de noodgenerator stonden dicht. Hierdoor werd de noodgenerator onvoldoende geventileerd en werd deze te warm. De noodgenerator stopte en de elektriciteitsvoorziening op het schip viel uit.

Het onderzoek is afgerond.

Bron: Onderzoeksraad voor Veiligheid
Geplaatst op 27-08-2024

< VorigeVolgende >


Share on: