Scooterverzekering grote steden 250 procent hoger dan in provincie

Het verschil in premie tussen een scooterverzekering in de Randstad en in de provincie bedraagt soms €215 per jaar. In Amsterdam en Rotterdam bijvoorbeeld zijn scooter eigenaren maandelijks ruim €19 meer kwijt aan premie dan bromfietsers in Leeuwarden.

De onafhankelijke vergelijkingssite Overstapppen.nl vergeleek de premies van bromfietsen aan de hand van drie criteria: het type scooter(inclusief cataloguswaarde), de leeftijd van de berijder en de plaats/provincie waar de verzekering is afgesloten. De site stuit daarbij op grote prijsverschillen. De locatie waar een scooter of bromfiets wordt gebruikt, speelt een cruciale rol in de bepaling van de verzekeringspremie. 

Zo betaalt In Amsterdam de 22-jarige eigenaar van een Piaggio Zip scooter €36,31 voor een WA-verzekering - zijn evenknie in Leeuwarden komt uit op €18,44. De 38-jarige eigenaar van de Kymco Agility (cataloguswaarde €1899) voor een WA en diefstaldekking in Leeuwarden maandelijks €12,38 kwijt. In Amsterdam en Rotterdam komt diezelfde scooterbezitter uit op €32,60. Een verschil van maar liefst 263 procent, berekende Overstappen.nl. 

De berijder van een AGM Retro scooter betaalt in Vlissingen €14,29 - in Arnhem is dat € 23,38. Ook bij deze vergelijking zijn Amsterdam en Rotterdam koplopers: in deze Randstedelijke gemeenten is de verzekerde €29,29 kwijt. Een WA-verzekering voor de Sym Mio 50 met een cataloguswaarde van €1599 en bestuurd door de 45-jarige hoofdeigenaar kost in Assen maandelijks €9,40. In Utrecht, Amsterdam en Rotterdam is dat €18,03. 

Overstappen.nl verklaart de forse prijsverschillen tussen stedelijke en minder dichtbevolkte gebieden in Nederland door de risico’s in grote steden op verkeersdrukte, de kans op diefstal en het aantal ongevallen met bromfietsen. In Amsterdam ligt die frequentie significant hoger dan in de provincie. Die gegevens nemen verzekeringsmaatschappijen in overweging bij het bepalen van premies. 
“Bovendien is het zo dat schadeclaims in grote steden aanzienlijk hoger liggen dan in kleine(re) steden of landelijke gebieden. Maatschappijen gebruiken die gegevens om risico’s te beoordelen en de premies op deze data aan te passen.” aldus Jeremy Broekman, expert scooterverzekeringen bij Overstappen.nl 

Hij geeft verder aan: ,,Verzekeringen zijn gekoppeld aan een adres en postcode - het heeft geen zin om een verzekering voor bijvoorbeeld Assen af te sluiten wanneer je in Amsterdam woont. De conclusies van het onderzoek verrassen me overigens niet. Verzekeraars maken echt een aanzienlijk onderscheid tussen stad en streek. Ik vind wel dat er iets aan de verschillen tussen de verschillende premies gedaan zou moeten worden. Die zijn nu zeer aanzienlijk.” 

Broekman benadrukt het belang voor consumenten zich goed te informeren over de factoren die hun verzekeringskosten beïnvloeden en verzekeringsopties te vergelijken op basis van hun specifieke situatie en locatie.
Geplaatst op 04-04-2024

< VorigeVolgende >


Share on: