Meteoroloog Gerrit Hiemstra: laat jongeren het voortouw nemen

Eens per maand houdt de Amsterdamse Beurs Brand Sociëteit, ABBS, een bijeenkomst waar kennis gedeeld wordt ten aanzien van actuele thema's. Deze week was meteoroloog Gerrit Hiemstra uitgenodigd om zijn visie op klimaatrisico’s te delen.

Ieder jaar organiseert de ABBS wel een bijeenkomst samen met de ABC als er een voor beide clubs interessante spreker is. Zo ook deze keer. Hiemstra, die als voormalig weerpresentator van het NOS Journaal en winnaar van de Machiavelliprijs in 2021 een bekende meteoroloog is, trok zo'n kleine 100 bezoekers afkomstig van beide clubs. In zijn betoog zette hij de klimaatrisico’s uiteen en schetste hij de gevolgen voor de brandmarkt.


Aan de hand van klimaatscenario’s toonde Hiemstra wat er speelt. Wat duidelijk werd is dat het klimaat ongekend sterk én snel verandert, dat de klimaatverandering doorgaat, dat iedere kilo fossiele brandstof eraan bijdraagt en dat wij mensen de oorzaak van die klimaatverandering zijn.


Hij gaf aan hoe we met elkaar verandering teweeg zouden kunnen brengen en eindigde met een oproep. Die kwam er in het kort op neer dat we onze leefstijl zouden moeten veranderen, onze positie en invloed moeten gebruiken om verandering teweeg te brengen en dat we jongeren het voortouw moeten laten nemen.


 

Door Cindy van der Helm
Geplaatst op 22-03-2024

< VorigeVolgende >


Share on: