Zo voorziet elektrotechniek in een veilige werking van productielijnen

Steeds vaker zetten organisaties in de industrie in op de automatisering van complete productielijnen. Het maakt de afhankelijkheid van menselijk handelen minder groot, waarmee de productiesnelheid toeneemt en de foutmarge doorgaans daalt. Op deze wijze zijn bedrijven in staat een concurrentievoordeel te behalen ten opzichte van de concurrent. Het automatiseren van productielijnen is niet zonder risico’s. Hoe wordt een veilige werking van een geautomatiseerd proces gewaarborgd? Waar vindt de monitoring op zo’n productielijn plaats om letsel of andere vormen van schade op de werkvloer te voorkomen?

Het gebruik van elektrotechnische componenten speelt hierin een belangrijke rol. Evenals dat dit geldt voor bijvoorbeeld gerelateerde componenten als een schakelkast. Een schakelkast moet de automatiseringscomponenten beschermen tegen vocht en stof. De kans op bijvoorbeeld een kortsluiting neemt hiermee af. Schakelkasten zijn er in verschillende varianten. Het is afhankelijk van de precieze toepassing, welk model het meest geschikt is. Denk aan het verschil tussen een outdoor behuizing, een schakelkast voor klimaatsystemen en een IT-behuizing. 

Verschillende toepassingen van elektrotechnische componenten 
Een goed voorbeeld van een elektrotechnische component die bijdraagt aan de veilige werking van systemen is een frequentieregelaar. Een frequentieregelaar draagt bij aan het op de juiste wijze regelen van het toerental van een elektromotor. Het onderdeel maakt het mogelijk om de procesregeling te verbeteren, de mechanische spanningen op aandrijvingen te verminderen en de werking van een elektromotor te optimaliseren. Daarbij kunnen deze frequentieregelaars steeds vaker safety functies uitvoeren. Het komt de veiligheid van de elektromotor ten goede en verkleint het risico op schade. Voor meer informatie over frequentieregelaren klik hier

Veilig programmeren van complete productielijnen met PLC’s 
Naast de frequentieregelaars spelen ook zogenaamde PLC’s een grote rol in het waarborgen van de veiligheid van geautomatiseerde productielijnen. PLC staat voor Programmable Logic Controller. Het is een onderdeel dat zowel gebruikt wordt voor de besturing van machines, als voor het bewaken van de veiligheid hiervan. Een PLC verbetert daarbij de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van machinerie in de industrie. 

Het monitoren van geautomatiseerde productielijnen is van groot belang, wanneer menselijk handelen uit het proces wordt weggenomen. Op het moment dat er zich afwijkingen voordoen in het gedrag van machines moet de productielijn tijdelijk gestopt worden, om de afwijkingen nader te kunnen onderzoeken. Het voorkomt niet alleen schade aan de machine zelf, maar ook aan andere componenten. Denk aan het geproduceerde goed. De PLC’s spelen hierin een belangrijke rol. 
 
Geplaatst op 19-02-2024

< Vorige


Share on: