BAM realiseert gecorrigeerde EBITDA van € 304 miljoen in 2023

Koninklijke BAM Groep nv heeft in 2023 een sterke prestatie geleverd met een gecorrigeerde EBITDA van € 304 miljoen, overeenkomend met een marge van 4,9 procent. De liquiditeitspositie en orderportefeuille zijn op een goed niveau.


BAM stelt voor om over 2023 een dividend uit te keren van € 0,20 per aandeel. Daarnaast zal BAM € 30 miljoen uitkeren aan de aandeelhouders door inkoop van eigen aandelen. Voor de strategische periode 2024-2026 verwacht BAM een gecorrigeerde EBITDA-marge tussen 4 en 6 procent.
  • Gecombineerde bedrijfsopbrengsten van divisie Nederland en divisie Verenigd Koninkrijk en Ierland stijgen met 2% tot € 6,1 miljard
  • Gecorrigeerde EBITDA van € 304 miljoen (marge van 4,9%)
  • Nettoresultaat van € 175 miljoen, ofwel winst per aandeel van € 0,65 (2022: € 0,66)
  • Liquiditeitspositie van € 0,8 miljard, terwijl handelswerkkapitaal verder normaliseert
  • Kapitaalratio verbeterd naar 23,4% (2022: 21,2%)
  • Orderportefeuille van € 9,8 miljard
  • Reductie scope 1 en 2 CO2-intensiteit van 56% ten opzichte van 2015 (doelstelling: minus 50%)
  • Nieuwe strategie 2024-2026 (focus, transform, expand) bouwt voort op solide voortgang in afgelopen drie jaar

Ruud Joosten, CEO van Koninklijke BAM Groep:
‘Ik ben verheugd, dat onze Groep de operationele prestaties in 2023 verder heeft verbeterd. In Nederland zette infra de positieve trend voort, de woningbouwactiviteiten presteerden goed en de bijdrage van utiliteitsbouw verbeterde aanzienlijk in de tweede helft van het jaar. De divisie Verenigd Koninkrijk en Ierland leverde over het geheel genomen een solide bijdrage. De Britse utiliteitsbouwprestaties (Construction UK) stelden teleur als gevolg van problemen in de toeleveringsketen en kostenoverschrijdingen bij een groot project. De Britse infra-activiteiten, Ventures UK en Ierland hadden een goede bijdrage. Er waren positieve resultaten van de activiteiten in België en Invesis. Onze financiële veerkracht is verder verbeterd, wat wordt geïllustreerd door de stijging van onze kapitaalratio en onze sterke liquiditeitspositie. We stellen voor om onze aandeelhouders over 2023 een dividend van € 0,20 per aandeel uit te keren, een stijging van 33 procent ten opzichte van vorig jaar.

Wij hebben onze ambitieuze strategische agenda voor de periode 2021-2023, 'Building a sustainable tomorrow', met succes uitgevoerd en we hebben al onze strategische doelstellingen behaald. In de afgelopen drie jaar hebben we grote vooruitgang geboekt in het afbouwen van de risico's in onze portefeuille door selectief in te schrijven en desinvesteringen. Deze strategie heeft geresulteerd in een stabielere prestatie van BAM in de afgelopen drie jaar. We bleven gericht op het ondersteunen van onze opdrachtgevers bij het bereiken van hun doelen door waardegedreven, betrouwbare en duurzame oplossingen te bieden voor bouw- en infrastructuurprojecten.

Begin 2023 hebben we, als teken van onze gerichtheid op leiderschap in duurzaam bouwen, duidelijke duurzaamheidsdoelstellingen gedefinieerd. Het gaat onder meer om ambitieuze decarbonisatiedoelstellingen en doelstellingen voor circulariteit, klimaatadaptatie, biodiversiteit, veiligheid, gezondheid, inclusie en maatschappelijke waarde. Dit jaar bereikten we een belangrijke mijlpaal van een scope 1 en 2 CO2- intensiteitsreductie van 56 procent ten opzichte van 2015. Ik ben er ook trots op dat BAM voor het vijfde achtereenvolgende jaar een plaats heeft behaald op de prestigieuze 'A'-lijst van CDP voor klimaatverandering.

Onze nieuwe strategie voor 2024-2026, 'Focus, transform and expand', bouwt voort op de solide vooruitgang die de afgelopen drie jaar is geboekt met duurzaamheid als onze belangrijkste drijfveer. Wij blijven ons richten op het behouden van winstgevendheid, we blijven onze Groep transformeren om concurrentievoordelen te versterken en we streven naar uitbreiding voor toekomstige groei in geselecteerde product-marktcombinaties. We zijn ervan overtuigd dat onze strategie een betekenisvolle groei in waarde kan creëren voor onze opdrachtgevers, ontwikkelingsmogelijkheden kan creëren voor onze medewerkers en een aantrekkelijk rendement kan genereren voor onze aandeelhouders, terwijl BAM actief bijdraagt aan duurzamere en inclusievere gemeenschappen en de samenleving.

In de volgende fase van de strategie voor 2024-2026 zet BAM het huidige dividendbeleid voort om een dividend uit te keren tussen de 30 en 50 procent van het nettoresultaat. De Groep zal ook uitkeringen door middel van de inkoop van eigen aandelen overwegen. In 2024 zal BAM, in aanvulling op het voorgestelde dividend over 2023, € 30 miljoen uitkeren aan aandeelhouders door inkoop van eigen aandelen.

De marktomstandigheden blijven op korte termijn uitdagend als gevolg van hogere rentetarieven, politieke en geopolitieke onzekerheden en de aanhoudende druk om personeel aan te trekken en te behouden. Tegen deze achtergrond bevindt onze orderportefeuille zich op een goed niveau van € 9,8 miljard en blijven we ons richten op de kwaliteit van nieuwe opdrachten. Voor de middellange en langere termijn zien we aantrekkelijke marktkansen die worden ondersteund door de vraag naar decarbonisatie, vitale infrastructuur en duurzame en betaalbare woningen, waar we hebben bewezen marktleidende competenties te hebben. Voor de strategische periode 2024-2026 verwacht BAM een gecorrigeerde EBITDA-marge tussen 4 en 6 procent.'

Geplaatst op 16-02-2024

Volgende >


Share on: