a.s.r presenteert sterke resultaten over 2023

Vandaag publiceert a.s.r. voor het eerst haar jaarcijfers inclusief de resultaten van Aegon Nederland. De transactie met Aegon, die in juli 2023 werd afgerond, markeert een mijlpaal in de lange geschiedenis van a.s.r. Sindsdien is er hard gewerkt aan het uitwerken van plannen om beide bedrijven samen te voegen.

Sterke stijging in alle segmenten inclusief de bijdrage van Aegon Nederland vanaf de tweede helft van 2023

  • Het operationeel resultaat stijgt met € 311 miljoen naar € 1.117 miljoen in 2023 (2022¹: € 805 miljoen).
  • Operationeel resultaat van het segment Schade stijgt met € 122 miljoen naar € 381 miljoen (2022:
    € 259 miljoen). De combined ratio² verbetert naar 93,5% (2022: 94,4%).
  • In het segment Leven stijgt het operationeel resultaat met € 98 miljoen naar € 688 miljoen (2022:
    € 590 miljoen).
  • Operationeel resultaat fee-based bedrijfsonderdelen stijgt met € 44 miljoen naar € 108 miljoen (2022: € 64 miljoen).
  • Operationeel resultaat van het segment Bank bedraagt € 139 miljoen.
  • Operationeel rendement op eigen vermogen is 12,4% (2022: 10,6%).
  • Netto IFRS-resultaat bedraagt € 1.086 miljoen (2022: € -1.709 miljoen).
  • Voorgesteld dividend over 2023 stijgt naar € 2,89 per aandeel (2022: € 2,70). Het slotdividend bedraagt € 1,81 per aandeel, rekening houdend met het al uitbetaalde interim dividend van € 1,08 per aandeel.
 

Bestuursvoorzitter Jos Baeten: ‘Vandaag publiceert a.s.r. voor het eerst haar jaarcijfers inclusief de resultaten van Aegon Nederland. De transactie met Aegon, die in juli 2023 werd afgerond, markeert een mijlpaal in de lange geschiedenis van a.s.r. Sindsdien is er hard gewerkt aan het uitwerken van plannen om beide bedrijven samen te voegen. We zijn voortvarend van start gegaan met de integratie, die voorspoedig verloopt. De ervaringen tot nu toe bevestigen de sterke strategische en financiële voordelen van deze transactie, die bijvoorbeeld blijken uit een verhoging van de beoogde kostensynergiën, zoals aangekondigd tijdens onze investeerdersupdate in november vorig jaar. Naast onze focus op het uitvoeren van de integratieplannen blijven we ons onverminderd inspannen voor onze klanten. Dat zien we onder andere terug in een verbeterde klanttevredenheid. Daarnaast blijkt dat ook onze duurzame reputatie verder verbetert, waarbij ik vooral blij ben met de hoge waardering voor a.s.r. onder jongeren.

Medewerkers van a.s.r. hebben een belangrijk aandeel in de resultaten die we vandaag presenteren. We streven ernaar dat iedereen zijn werk kan doen in een bedrijf met een inclusieve en winnende cultuur. Gemeenschappelijke waarden zijn een cruciale bouwsteen voor die cultuur. Deze zijn vastgelegd in ‘het verhaal van a.s.r.’, dat een fundamentele rol speelt om tot die ene sterke cultuur te komen.

De financiële resultaten laten een sterke stijging zien in de verschillende bedrijfssegmenten, voornamelijk door de toevoeging van de activiteiten van Aegon Nederland. De autonome groei in Schade en Pensioenen DC was sterk. a.s.r. blijft kapitaal genereren in lijn met onze doestellingen en biedt een gezonde basis om dividend uit te keren aan onze aandeelhouders en de balans verder te versterken. Onze solvabiliteit is sterk. Het effect van de overname van Aegon Nederland is verwerkt in de Solvency II ratio van 176%. Ook is deze beïnvloed door negatieve marktontwikkelingen, waaronder de daling van de waarde van vastgoed. We hebben vertrouwen in de vooruitzichten van onze solvabiliteitspositie, met ons sterke niveau van OCC en de realisatie van kostensynergiën als belangrijkste bijdragen. De verkoop van Knab aan BAWAG Group AG, een sterke Europese bankengroep, die naar verwachting in de tweede helft van dit jaar wordt afgerond, zal ongeveer 13 procentpunten toevoegen aan de solvabiliteitsratio. Samen met BAWAG kan Knab haar positie in de Nederlandse markt verder versterken en ontstaan kansen voor de medewerkers.

2023 gaat ook de boeken in als het jaar waarin a.s.r. als eerste Nederlandse verzekeraar een finale regeling trof met vijf belangenorganisaties voor de bij die organisaties aangesloten klanten met een beleggingsverzekering van Aegon en a.s.r. Nadat de leden van de vijf organisaties hebben ingestemd met de regeling, zal een einde komen aan een langlopend dossier en verschaffen we duidelijkheid aan onze klanten. Naast het akkoord met de belangenorganisaties hebben we ook een aparte voorziening getroffen voor niet-aangesloten klanten, klanten die niet eerder een vergoeding hebben ontvangen of schrijnende gevallen. We zijn blij om te zien dat we met onze regeling een raamwerk hebben neergezet dat ook door andere verzekeraars wordt toegepast. Nu ook andere verzekeraars deze handschoen oppakken, hebben we als sector de kans om gezamenlijk dit dossier te sluiten.

Terwijl we terugblikken op het afgelopen jaar, kijken we ook vooruit. We houden een aantal ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op ons bedrijf en de Nederlandse samenleving nauwlettend in de gaten. Zoals de druk op de arbeidsmarkt door een krimpende beroepsbevolking, het verslechterende vestigingsklimaat voor bedrijven en de onzekerheid op de woningmarkt. Politieke ontwikkelingen kunnen er daarnaast toe leiden dat het kabinet belangrijke beslissingen uitstelt, zoals die met betrekking tot klimaat en de betaalbaarheid van de gezondheidszorg en het al dan niet afschaffen van het eigen risico.

a.s.r. blijft zich inzetten voor een duurzame samenleving en een wereld waarin onze kinderen en hun kinderen kunnen opgroeien. Dat doen we met de steun van onze aandeelhouders, de grote inzet van onze medewerkers en het vertrouwen dat klanten en adviseurs ons geven. Daar ben ik heel dankbaar voor.

Op 27 juni 2024 organiseren we een Capital Markets Day, waar we een uitgebreidere update zullen geven over de strategie van a.s.r., inclusief de nieuwe financiële en niet-financiële doelstellingen voor de middellange termijn en een geactualiseerd kapitaalbeheerbeleid.’

Bron: a.s.r.
Geplaatst op 29-02-2024

< VorigeVolgende >


Share on: