Utrecht Introduceert inbraaksensoren in strijd tegen autocriminaliteit

In de voortdurende strijd tegen auto-inbraken en diefstal van auto-onderdelen, heeft de gemeente Utrecht een gedurfde stap gezet. In een proefproject dat in stilte is opgestart, voorzag de gemeente bewoners in de meest getroffen wijken van speciale inbraaksensoren. Dit innovatieve initiatief heeft tot doel de trend van toenemende autodiefstallen om te keren en bewoners een effectief middel te bieden om zichzelf te beschermen.

De gecoördineerde aanpak van de gemeente richt zich op de wijken Vleuten-De Meern, Leidsche Rijn, Tuindorp en Oost, waar inbraken in auto's en diefstal van auto-onderdelen aanzienlijk zijn toegenomen. De coördinator High Impact Crimes en Veelvoorkomende Criminaliteit bij de gemeente Utrecht geeft inzicht in de aanleiding voor deze opmerkelijke stap: "Hoewel het aantal inbraken in auto’s voor diefstal afneemt, zien we een alarmerende toename van diefstal van onderdelen, zoals katalysatoren, airbags, navigatiesystemen en zelfs sturen. Dit brengt aanzienlijke kosten met zich mee, vooral voor autobezitters met een WA-verzekering."

De gemeente Utrecht voorziet deelnemende bewoners van speciale sensoren die een autokraak kunnen detecteren en onmiddellijk een melding naar hun smartphone sturen. Hierdoor kunnen ze snel handelen en indien nodig direct 112 bellen. De selectie van deelnemers is gericht op mensen die eerder het slachtoffer waren van een autokraak. Ongeveer honderd van deze sensoren zijn nu actief, waardoor de gemeente en de politie hopen op een effectievere aanpak van autodiefstallen.

Positieve evaluatie en toekomstplannen
De coördinator blikt positief terug op het lopende project, dat nog steeds in volle gang is. Hij benadrukt dat de sensoren niet alleen dienen voor alarmering, maar ook als preventieve maatregel om potentiële dieven af te schrikken. De evaluatie van het project toont aan dat, ondanks geen directe arrestaties, autobezitters enthousiast zijn over de inbraaksensoren en het project willen voortzetten.

Het project is gestart met 25 autobezitters die herhaaldelijk slachtoffer waren geworden van inbraken. Deze groep autobezitters, kwetsbaar vanwege weinig sociale controle en slechte verlichting op de betreffende locaties, vormde de focus van de initiële fase van het experiment. Hoewel er nog privacyaspecten zijn met betrekking tot het gebruik van de sensoren, blijkt uit de evaluatie dat deelnemers de waarde van het project erkennen en de inbraaksensoren blijven gebruiken.

Terwijl het aantal autokraken afneemt, benadrukt de gemeente Utrecht het belang van het voortzetten en verbeteren van dit innovatieve project. Door middel van technologische oplossingen wil de gemeente blijven werken aan een veilige leefomgeving voor haar inwoners.

Bron:Verbond van Verzekeraars
Geplaatst op 17-01-2024

< VorigeVolgende >


Share on: