Werk & Welzijn Seminar: 'Herstel, maar dan net ff anders'

Op een dag die getekend werd door de krachtige storm Ciarán, was het Seminar Werk & Welzijn met het thema ‘Herstel, maar dan net ff anders’ in Hotel Figi in Zeist. Het seminar georganiseerd door Sedgwick bracht professionals uit verschillende sectoren samen om te praten over een onderwerp dat steeds belangrijker wordt: Herstel. Met een indrukwekkende line-up van sprekers en Prem Radhakishun als enthousiaste dagvoorzitter, was dit evenement een bron van inspiratie voor iedereen die aanwezig was.

Het seminar bood een platform voor experts, leidinggevenden, Arbeidsdeskundigen, AOV professionals en HR-professionals om te delen en te leren van best practices en innovatieve benaderingen op het gebied van Werk & Welzijn, naar de gelijknamige Afdeling binnen Sedgwick. Tijdens het seminar zijn verschillende aspecten van herstel besproken, met de nadruk op Sociaal Maatschappelijk herstel, herstel in arbeid en financieel herstel. 
 
Dagvoorzitter Prem Radhakishun, een Surinaamse-Nederlandse columnist, acteur en radio- en televisiemaker en voormalig advocaat, praatte de middag op een ludieke manier aan elkaar en begon met een hartelijk welkom, waarna hij het woord gaf aan Martin de Haan, General Manager Personenschade bij Sedgwick en organisator van het evenement. Martin benadrukte het belang van het herstel in de personenschade aan de hand van de stelling: Verbinding + Vertrouwen = Voortgang. Hij begon met een triest waargebeurd verhaal en zette over dit onderwerp meteen de toon voor de dag. 
 
Viggo Waas, bekend als televisieprogrammamaker, schrijver, cabaretier, zanger, voetbaltrainer en goede vriend van Prem Radhakishun, vertelde zijn eigen verhaal. Op 29 maart 2021 gaat hij nog even sporten. Maar dan opeens kan hij zijn lichaam niet meer overeind houden en begint hij onverklaarbaar te schokken. Gelukkig is zijn trainer Cally erbij, en wordt hij in recordtijd naar het VU medisch centrum gebracht. Daar blijkt dat hij een ernstig herseninfarct heeft gehad. Na enkele zenuwslopende uren blijkt dat hij het infarct wonderwel heeft overleefd. Een indrukwekkend verhaal, waar hij samen met Peter Heerschop een boek over heeft geschreven. 
 
Infarct is het verslag van de maanden die volgen, geschreven door Viggo Waas samen met Peter Heerschop, zijn beste vriend. In openhartige, soms verdrietige, maar ook geestige verhalen beschrijft Viggo zijn weg terug naar ‘zichzelf worden’. Peter vertelt in zijn tegenstukken hoe hij zijn vriend ziet werken en vechten, en deelt ook zijn eigen worsteling tijdens dit proces. Kun je nog terugpakken wie je was – of moet je worden wie je nu bent? Dat is voor beiden de vraag.
 
Tijdens de interessante presentatie van Lisette van Rossum, Register Psycholoog, verbonden aan Mentaalletsel: www.mentaalletsel.nl werden inzichten gedeeld over het herkennen en aanpakken van gevolgschade, zoals trauma, stress en sociaal isolement. Ze ging in op de gerichte behandelingen die slachtoffers kunnen helpen bij traumaverwerking, zoals EMDR, maar ook de waarde van bv. mindfulness en yoga en benadrukte nogmaals het belang van persoonlijk herstel. 
 
Ramón Wernsen, financieel planner, sprak over de financiële aspecten van welzijn. Hij benadrukte dat financiële stress een enorme impact kan hebben op het welzijn van werknemers en gaf waardevolle adviezen over hoe werkgevers dit kunnen aanpakken. Zijn presentatie bood inzichten om financiële situatie mogelijk te verbeteren.
 
Als laatste kregen deelnemers inzichten in gedrags- en cultuurverandering van Marcel Balm, Adviseur Gedrags- en Cultuurverandering. Marcel vertelde over het nieuwe boek wat in 2024 uitkomt en professionals helpt om de meest optimale ondersteuning te bieden aan mensen die (weer) aan het werk gaan, of aan het werk willen blijven. 
 
Ten slotte, als afsluiter van het programma droeg Viggo Waas zijn, tijdens het seminar geschreven, Recap, in de vorm van een Stand-up comedian act, voor en had Martin de Haan een boodschap over de missie van Sedgwick en de betrokkenheid van het bedrijf bij het bevorderen van welzijn op de werkvloer. Hij benadrukte dat welzijn een gedeelde verantwoordelijkheid is en riep op tot verdere samenwerking en actie.
 
Niet alleen was het een interessante en leerzame dag die werd afgesloten met een informele netwerkborrel en een uitgebreid buffet, maar tevens kregen alle gasten het persoonlijk gesigneerde boek Infarct mee van Viggo Waas & Peter Heerschap.
Geplaatst op 03-11-2023

Volgende >


Share on: