De meest voorkomende ongelukken met dakkoffers

Dakkoffers zijn een populaire oplossing voor extra bagageruimte tijdens vakanties, maar ze kunnen ook risico's met zich meebrengen. Vooral als ze te zwaar of verkeerd geladen zijn, kan dit leiden tot gevaarlijke situaties op de weg. Om dit te voorkomen, bespreken we in dit artikel de meest voorkomende ongelukken met dakkoffers en hoe deze te vermijden. Stay safe!


De risico's van een te zware of verkeerd geladen dakkoffer
Touring waarschuwt dat auto's met een te zware lading op het dak bij bruuske manoeuvres of in bochten veel minder baanvast zijn. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties, zoals het verliezen van de controle over het voertuig. Uit crashtests blijkt dat zelfs een klein meergewicht het beheersen van een voertuig bijna onmogelijk maakt, en elektronische stabiliteitssystemen kunnen dit niet altijd corrigeren. Het is daarom cruciaal om de maximale dakbelasting, zoals aangegeven in het instructieboekje van de auto, niet te overschrijden.


Kiezen voor de juiste dakkoffer
Bij het dakkoffer kopen is het belangrijk om een model te kiezen dat past bij je auto en je behoeften. Een thule dakkoffer bijvoorbeeld, staat bekend om zijn kwaliteit en duurzaamheid. Zorg ervoor dat je een dakkoffer kiest die aerodynamisch is en niet te groot voor je auto. Dit helpt om de impact op de stabiliteit en het brandstofverbruik van je auto te minimaliseren.

Juiste laadtechnieken voor veiligheid
Het op de juiste manier laden van de dakkoffer is ontzettend belangrijk voor de veiligheid. Zware spullen moeten idealiter in de auto zelf worden geplaatst, niet in de dakkoffer. Als je zware voorwerpen in de dakkoffer moet vervoeren, moet je deze onderaan en in het midden worden geplaatst om het evenwicht te bewaren. Overladen van de dakkoffer en ongelijkmatige verdeling van het gewicht kan daarom ook leiden tot ongelukken, omdat dit het rijgedrag van je auto beïnvloedt.

Aanpassingen aan de auto
Als je een dakkoffer gebruikt is het ook belangrijk om de bandenspanning van je auto aan te passen aan het extra gewicht. Dit zorgt voor betere wegligging en stabiliteit. Bovendien is het ook aan te raden om de snelheid aan te passen; hoewel de wettelijke maximumsnelheid hetzelfde blijft, adviseren experts om niet sneller te rijden dan 130 km per uur met een dakkoffer. Doe dit dus ook echt niet!

Volg je deze richtlijnen, dan kun je de risico's die gepaard gaan met het gebruik van een dakkoffer klein houden. Een dakkoffer kan een hele fijne oplossing zijn voor extra bagageruimte, maar je moet je eigen veiligheid altijd voorop stellen. Have a safe trip!

Geplaatst op 14-11-2023

< Vorige


Share on: