Experimenteel project Fortum en Terrafame voor metalen uit EV-batterijen

De Scandinavische bedrijven Fortum en Terrafame hebben een overeenkomst getekend voor een experimenteel project waarbij metalen die door Fortum worden teruggewonnen uit de zwarte massa van EV-batterijen en zullen worden gebruikt in Terrafame's chemische productie van batterijen. De samenwerking tussen Fortum en Terrafame zal een duurzamere waardeketen mogelijk maken om te voldoen aan de behoeften van de Europese batterij producerende industrie.


Volgens de overeenkomst zal Fortum nikkel en kobalt leveren die teruggewonnen worden uit de zwarte massa van gebruikte EV-batterijen in de Harjavalta recyclagefabriek aan Terrafame, dat de gerecycleerde grondstoffen zal gebruiken om batterijchemicaliën te produceren voor nieuwe EV-batterijen. Op het einde van hun levenscyclus worden de batterijen opnieuw gerecycleerd, waardoor de circulatie van herbruikbare grondstoffen wordt afgesloten. De samenwerking tussen Fortum en Terrafame is een uitstekend bewijs van het potentieel en de synergie van de Finse batterijcluster.
 
"We zijn erg blij dat we deel uitmaken van de productie van nog duurzamere batterijchemicaliën en tegelijkertijd bijdragen aan de duurzaamheid van de Finse batterijcluster. Bovendien is de samenwerking met Terrafame een stap in de richting van een meer zelfvoorzienende Europese batterij producerende industrie met minder behoefte aan geïmporteerde grondstoffen," zegt Tero Holländer, Hoofd van de Business Line Batteries bij Fortum Battery Recycling.
 
"Onze samenwerking met Fortum is de eerste stap naar een bredere chemische productie van batterijen op basis van recycling. De batterijchemicaliën die we produceren hebben al de kleinste koolstofvoetafdruk op de markt. Met recycling kunnen we de duurzaamheid van onze producten verder ontwikkelen en tegelijkertijd onze grondstoffenbasis uitbreiden," zegt Joni Lukkaroinen, CEO van Terrafame.
 
De behoefte aan batterijchemicaliën groeit snel en in Europa wordt voortdurend gezocht naar nieuwe oplossingen om de beschikbaarheid van grondstoffen voor EV-batterijen te garanderen. Hoewel het in de nabije toekomst niet mogelijk is om de winning van primaire grondstoffen, zoals nikkel en kobalt, volledig te vervangen door gerecyclede materialen, zal de aankomende EU-regelgeving voor duurzame batterijen een geleidelijke toename van het gebruik van gerecyclede materialen in de batterijproductie vereisen. Fabrikanten van batterijen, elektronica en auto's moeten zich nu al voorbereiden op de nieuwe wetgeving, aangezien de eerste minimumvereisten voor de terugwinning van batterijmaterialen, zoals kobalt, nikkel en lithium, in 2026 van kracht worden.
 
De experimentele activiteiten van Fortum en Terrafame zijn in juni begonnen en de samenwerking zal naar verwachting enkele jaren duren. Het doel van de samenwerking is het creëren van een duurzame recycling waardeketen voor toekomstige behoeften.
Geplaatst op 12-08-2023

< VorigeVolgende >


Share on: