ANWB staakt verzekeringen voor fatbikes vanwege toenemende diefstalcijfers

Met het oog op het behouden van betaalbare fietsverzekeringen heeft de ANWB aangekondigd dat zij vanaf volgende maand geen verzekeringsdekking meer zal bieden voor fatbikes. Deze beslissing is genomen als reactie op de stijgende diefstalcijfers en de aanpassingen die na aankoop aan deze fietsen worden gedaan. De verzekeringspoot van ANWB, Unigarant, streeft ernaar deze uitdagingen aan te pakken om de duurzaamheid van haar verzekeringsaanbod te waarborgen. Floor van Workum, de CEO van Unigarant, deelde in een interview met Nieuws en Co inzichten over deze beslissing.

Vanaf 6 september zal de ANWB geen nieuwe verzekeringen meer afsluiten voor fatbikes. Houders van lopende verzekeringspolissen zullen twee maanden voor hun vernieuwingsdata meldingen ontvangen waarin wordt aangekondigd dat hun polissen worden beëindigd. Bestaande verzekeringspolissen die bijna verlopen, behouden de dekking tot het einde van de afgesproken termijnen. De woordvoerder van de ANWB verwijst naar een alarmerende stijging van ongeveer 800% in schadeclaims met betrekking tot fatbikes, die de premie-inkomsten overtreffen. Dit opvallende verschil duidt erop dat de kosten voor het afhandelen van claims acht keer hoger zijn dan de inkomsten uit premies.

Verhoogd Diefstalrisico
Deze stijging in claims wordt grotendeels toegeschreven aan de invoering van helmvoorschriften voor bromfietsen, zoals uitgelegd door de ANWB. In tegenstelling tot bromfietsen, zowel elektrisch als conventioneel, zijn fatbikes, bekend om hun krachtige elektrische aandrijving en brede banden, niet onderworpen aan de verplichting om een helm te dragen. De ANWB benadrukt het aanzienlijk verhoogde risico op diefstal van fatbikes, met name in stedelijke gebieden zoals Amsterdam, waar de kans op diefstal van een fatbike maar liefst 90% bedraagt. CEO Van Workum licht toe: "Het risico op diefstal van fatbikes is aanzienlijk hoog, vooral in steden zoals Amsterdam, waar de waarschijnlijkheid van diefstal van een fatbike 90% bedraagt."
 
Toekomstige Vooruitzichten en Verantwoorde Verzekeringen
De ANWB heeft de intentie om in de toekomst mogelijkheden te verkennen voor het bieden van verantwoorde verzekeringsdekking voor fatbikes. Deze evaluatie omvat niet alleen aanpassingen aan premies, maar ook overwegingen met betrekking tot veiligheid en opslagvereisten. "Het aanpakken van het probleem van fietsdiefstal reikt verder dan alleen fatbikes. Daarom pleit de ANWB voor een systematische aanpak en moedigt zij samenwerking aan tussen belanghebbenden op het gebied van registratie, gegevensuitwisseling en fietsbeveiliging," legt de CEO uit.

Inherent aan de uitdaging van fatbike-verzekeringen is het vraagstuk van aanpassingen na aankoop. Veel eigenaren van fatbikes verbeteren hun fietsen door functies toe te voegen, zoals gashendels voor verhoogde snelheid. De ANWB benadrukt dat deze evoluerende trend zowel financiële als veiligheidsrisico's met zich meebrengt. CEO Van Workum noemt dit een "kritieke zorg" en onderstreept het belang ervan bij het vormgeven van de parameters van toekomstige fatbike-verzekeringspolissen.
Terwijl het landschap van fietsverzekeringen verandert, blijft de ANWB zich inzetten om haar aanbod af te stemmen op evoluerende trends en uitdagingen, met behoud van de belangen van verzekerden vooropgesteld.
 
Bron: NPO
Geplaatst op 22-08-2023

< VorigeVolgende >


Share on: