Aegon heeft een solide eerste halfjaar achter de rug

Aegon heeft het volgende stadium van zijn transformatiereis ingeluid met krachtige prestaties gedurende het eerste halfjaar van 2023. De onderneming rapporteert solide cijfers onder de nieuwe IFRS 17-norm voor verzekeringsactiviteiten, terwijl een nettoverlies van EUR 199 miljoen wordt toegeschreven aan strategische investeringen en aanpassingen van aannames in de VS.

Foto: Lard Fries, CEO
 
  • Begin van het volgende hoofdstuk van Aegon's transformatie met solide 1H 2023 resultaten
  • IFRS-resultaten voortaan gerapporteerd onder de nieuwe standaard voor verzekeringsactiviteiten IFRS 17
  • Nettoverlies van EUR 199 miljoen weerspiegelt eerder aangekondigde investeringen en aanpassingen van aannames in de VS
  • Operationeel resultaat stijgt met 3% ten opzichte van de eerste helft van 2022 tot EUR 818 miljoen
  • Het operationeel kapitaal vóór holdingfinanciering en operationele kosten neemt vergeleken met de eerste helft van 2022 met 13% toe tot EUR 620 miljoen als gevolg van de groei van de activiteiten en verbeterde schade-ervaringen
  • De kapitaalratio's van de belangrijkste onderdelen blijven boven hun respectieve operationele niveaus; de Solvency II-ratio van de Groep bedraagt 202%.
  • Cash Capital at Holding daalt tot EUR 1,3 miljard, voornamelijk als gevolg van kapitaalteruggave aan aandeelhouders
  • Interim-dividend 2023 stijgt met EUR 0,03 ten opzichte van 2022 naar EUR 0,14 per gewoon aandeel
  • Transactie waarbij de Nederlandse activiteiten van Aegon worden samengevoegd met a.s.r. is in juli afgerond; de daarmee samenhangende inkoop van eigen aandelen ter waarde van EUR 1,5 miljard is begonnen
  • Sterke omzetgroei in de VS, het Britse Workplace-bedrijf en levensverzekeringen in China en Brazilië. Omzetdynamiek in vermogensbeheer en Retail in het VK beïnvloed door moeilijke marktomstandigheden


Verklaring van Lard Friese, CEO
"Aegon heeft een solide eerste halfjaar achter de rug. Ons operationeel resultaat steeg met 3% ten opzichte van dezelfde periode in 2022 en is het gevolg van verbeterde resultaten bij alle verzekeringsonderdelen, terwijl vermogensbeheer te lijden had onder moeilijke marktomstandigheden. Ons nettoresultaat was een verlies van EUR 199 miljoen en weerspiegelt eerder aangekondigde posten in de VS die ons goed zullen positioneren voor toekomstige groei. Ons bedrijfskapitaal was sterk, grotendeels dankzij onze activiteiten in de VS. De kapitaalratio's van onze belangrijkste onderdelen bleven in de eerste helft van 2023 boven hun respectievelijke operationele niveaus. Deze resultaten vormen een solide basis om het interim-dividend met 3 eurocent te verhogen ten opzichte van het interim-dividend in 2022 naar 14 eurocent per aandeel.

In de VS presteerde Transamerica goed. De omzet van New Life steeg met 17% ten opzichte van vorig jaar, dankzij opnieuw een sterke toename van het aantal agenten van de World Financial Group (WFG), dat nu een recordhoogte van 70.000 bereikt. De omzet uit middelgrote pensioenregelingen steeg met bijna 70%, met name door de verkoop van gepoolde regelingen ter waarde van USD 1,7 miljard. Ook Aegon's Workplace-platform in het Verenigd Koninkrijk bleef goede resultaten boeken, met een aanzienlijke stijging van de nettostortingen dankzij de instroom van nieuwe regelingen en hogere nettostortingen op bestaande regelingen. Ook steeg de omzet van onze samenwerkingsverbanden in China en Brazilië. Tegelijkertijd bleven de resultaten bij vermogensbeheer en Retail in het Verenigd Koninkrijk hinder ondervinden van ongunstige marktomstandigheden.

We hebben belangrijke stappen gezet in onze transformatie. De verkoop van de verzekerings-, pensioen- en vermogensbeheeractiviteiten van Aegon in Midden- en Oost-Europa is afgerond en de verkoop van ons belang in India is aangekondigd. Daarnaast hebben we de transactie met a.s.r. afgerond, waarvoor Aegon EUR 2,2 miljard heeft ontvangen en een belang van 29,99% in a.s.r., en zijn we begonnen met het inkoopprogramma van eigen aandelen ter waarde van EUR 1,5 miljard.

Nu zijn we begonnen aan het volgende hoofdstuk in onze transformatie. Op onze Capital Markets Day 2023 in juni hebben we uiteengezet hoe we gaan investeren in onze Strategic Assets. In de VS zullen we ervoor zorgen dat Transamerica haar volledige potentieel benut en Amerika's leidende levensverzekerings- en pensioenbedrijf voor de middenmarkt wordt. Tegelijkertijd zal Transamerica haar blootstelling aan Financial Assets verder verminderen en het niveau en de voorspelbaarheid van het gegenereerde kapitaal verbeteren. In dit verband zijn we verheugd over het feit dat we een aanvullende herverzekeringstransactie hebben kunnen uitvoeren op 14.000 universal life polissen met secundaire garanties, waarmee ongeveer USD 225 miljoen aan kapitaal is gegenereerd dat zal worden gebruikt om Aegon's blootstelling aan Financial Assets op termijn verder te verlagen. Samen met de eerdere herverzekeringstransactie in 2021 is nu in totaal 25% van de wettelijke reserves van deze polissen herverzekerd.
 
Als onderdeel van onze strategie investeren we ook in onze partnerships. Aegon Asset Management en La Banque Postale hebben hun samenwerking via hun joint venture La Banque Postale Asset Management (LBP AM) verlengd tot 2035. Via onze deelneming heeft Aegon ook deelgenomen aan de overname van La Financière de l'Echiquier door LBP AM, waardoor de groeistrategie van LBP AM wordt versneld. In het Verenigd Koninkrijk heeft Aegon de samenwerking met Nationwide Building Society (NBS) uitgebreid. Aegon UK zal de financiële planningteams van NBS integreren ter ondersteuning van de strategie om een toonaangevend aanbieder van digitale platforms te worden op de werkplek en in de particuliere markt. Daarnaast heeft Aegon zijn economisch belang in zijn Braziliaanse joint venture Mongeral Aegon Group vergroot tot bijna 60%.

Ik wil onze collega's bedanken voor al hun harde werk en toewijding om het succes van onze voortdurende transformatie te garanderen."
Bron: Aegon
Geplaatst op 17-08-2023

< VorigeVolgende >


Share on: