Verzekeraars trekken aan de bel over risico's zorgkosten in het buitenland

Deze week is er in het nieuws aandacht besteed aan het groeiende aantal Nederlanders dat in het buitenland geconfronteerd wordt met buitensporig hoge zorgkosten, waarbij sommigen zelfs gedwongen zijn hun huis te verkopen om de rekeningen te kunnen betalen. Verzekeraars waarschuwen nu: controleer vóór vertrek of medische kosten gedekt zijn.

Zorg- en reisverzekeraars zien wekelijks meerdere gevallen van Nederlanders die in het buitenland medische hulp nodig hebben, maar onvoldoende verzekerd zijn. De facturen die zij zelf moeten betalen, kunnen oplopen tot tienduizenden euro's, of zelfs meer dan een ton. Monique Buunk, woordvoerder van zorgverzekeraar CZ, benadrukt tegen het AD: "Er zijn echt schrijnende gevallen bij."

Hoewel de basisverzekering medische kosten vergoedt tot het Nederlandse tarief, zijn de zorgkosten in veel andere landen aanzienlijk hoger. In de Verenigde Staten betalen patiënten bijvoorbeeld vijf keer zoveel per behandeling. In landen zoals Turkije, Spanje of Oostenrijk zijn met name de tarieven bij privéklinieken hoger. "In alle landen rond de Middellandse Zee zijn privéklinieken dominant. Je hebt niet altijd controle over waar je terechtkomt," legt Victor Geskes, directeur van de ANWB Alarmcentrale, uit. Collega Marc Putman voegt toe: "Sommige mensen kunnen hun huis verkopen of een tweede hypotheek afsluiten, maar zelfs dat is soms niet genoeg om alle kosten te dekken."


Om volledige vergoeding te krijgen voor medische kosten in het buitenland, is een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering met medische dekking nodig. Verzekeraars constateren echter dat niet iedereen goed verzekerd op reis gaat, vaak per ongeluk. Sommige mensen denken bijvoorbeeld ten onrechte dat de zorgverzekering de kosten dekt, hebben alleen Europadekking in plaats van werelddekking, of raken gewond bij een activiteit zoals paragliden, wat als een gevaarlijke sport wordt beschouwd en een aparte verzekering vereist.


Het komt ook voor dat mensen bewust geen extra verzekering afsluiten. "Vaak denken mensen dat de zorgkosten in landen als Spanje of Turkije niet zo hoog zijn. Dat is niet waar," zegt Christine Rompa van zorgverzekeraar Zilveren Kruis. "Bovendien hebben sommige mensen in Nederland nooit iets gehad en hebben ze alleen een basisverzekering. Of ze schrappen de aanvullende verzekering omdat ze die nooit gebruiken."


Verzekeraars waarschuwen dat je tijdens een vakantie ook te maken kunt krijgen met 'simpele' aandoeningen zoals blindedarmontsteking, uitglijden bij het zwembad of je kind kan het rs-virus oplopen. Bovendien worden patiënten in het buitenland vaak anders behandeld dan in Nederland. "In sommige landen zien we dat mensen die door de zon verbrand zijn direct naar het ziekenhuis worden gestuurd en op de hartbewaking belanden, terwijl een eenvoudig recept voldoende zou zijn," aldus Victor Geskes, directeur van de ANWB Alarmcentrale in gesprek met het AD.


Het kan ook erg duur zijn om gerepatrieerd te worden naar Nederland. Het kost al snel tienduizenden euro's om met een AirAmbulance naar huis te worden gevlogen. Soms moet de patiënt liggend vervoerd worden en zijn er meerdere vliegtuigstoelen nodig. "In het hoogseizoen betaal je duizenden euro's voor extra stoelen. Dit zorgt voor slapeloze nachten bij mensen," aldus Viola Boomman, manager personenhulpverlening bij de ANWB Alarmcentrale.

Advies
Het is belangrijk dat uw klanten goed op de hoogte worden gebracht van de risico's en de mogelijkheden van aanvullende verzekeringen, want voorkomen is beter dan genezen.

Bron: AD
Geplaatst op 14-07-2023

< VorigeVolgende >


Share on: