Feit of fabel: Ben je verzekerd met slippers aan achter het stuur?

In de zomer, wanneer het warmer wordt, is het vaak verleidelijk om met slippers in de auto te stappen. Of het nu vanaf het strand naar huis is of om snel even boodschappen te doen, de vraag rijst of dit wettelijk is toegestaan en of je verzekerd bent als je een ongeluk veroorzaakt. Laten we eens kijken naar de regels en voorschriften hieromtrent.

Wettelijk kader
In Nederland zijn er geen specifieke wetten die expliciet verbieden om met slippers auto te rijden. Desalniettemin is het altijd van groot belang om de controle over het voertuig te behouden en veilig te rijden. Het dragen van geschikte schoenen speelt hierbij een belangrijke rol. Het is het beste om stevige schoenen te dragen die zorgen voor een goede grip en een goed gevoel van de pedalen, zodat je veilig kunt remmen en gas geven. Als je slippers draagt tijdens het rijden, kan je voet van het pedaal glijden of erachter blijven hangen.
 
In Nederland wordt geen boete gegeven voor het rijden met slippers, maar het is zeker niet verstandig. Dit kan echter anders zijn in het buitenland. In sommige landen, zoals Frankrijk en Spanje, is het wel expliciet verboden om met slippers aan auto te rijden. Zelfs rijden op blote voeten is vaak verboden.
 
Wil je meer weten over verkeersregels in Europa, dan kun je een handig overzicht raadplegen op de website van de ANWB: ‘Verkeersregels in Europa | ANWB.’ Daarnaast heeft de Europese Commissie alle regels op een rijtje gezet op hun website: ‘Going abroad - European Commission (europa.eu)’. Je kunt ook een gratis app downloaden, maar deze is mogelijk niet compatibel met nieuwere telefoons.
 
Verzekeringsdekking
In Nederland hebben verzekeraars geen specifieke clausules opgenomen in hun polisvoorwaarden met betrekking tot het rijden met slippers. Wel bevatten alle verzekeraars bepalingen met betrekking tot gevaarlijk of roekeloos rijgedrag, al dan niet opzettelijk. Hierbij wordt aangesloten bij de definitie van gevaarlijk rijden in de Wegenverkeerswet. Voorbeelden hiervan zijn het rijden door rood licht en het vasthouden van een telefoon tijdens het rijden. Verzekeraars gaan ervan uit dat automobilisten verantwoord en voorzichtig rijden, en dus alles in het werk stelt om gevaarlijke situaties en ongelukken te voorkomen.
 
Het is niet zwart-wit hoe een verzekeraar omgaat met schadeclaims waarbij slippers een rol spelen bij een ongeval. Dit hangt af van de specifieke situatie. Als blijkt dat het dragen van slippers heeft bijgedragen aan het ongeval, kan de verzekeraar ervoor kiezen om de schade niet of slechts gedeeltelijk te vergoeden. Dit geldt ook voor eigen schade als je een casco- of allriskverzekering hebt. Wanneer men schade toebrengt aan anderen, kan de verzekeraar een deel van de schade op verzekeringnemer verhalen. Het slachtoffer ontvangt uiteraard een volledige vergoeding.
 
Feit of fabel
De stelling: "Als ik met slippers in een auto rijd, ben ik gewoon verzekerd" is in de basis een feit, omdat het niet expliciet is uitgesloten. Echter, in sommige gevallen zal de verzekeraar niet de volledige schade vergoeden. Dit kan je dus flink wat geld kosten. Daarom is het verstandig om altijd passend schoeisel te dragen tijdens het autorijden. 
Bron: De Vereende
Geplaatst op 14-07-2023

< VorigeVolgende >


Share on: