Wordt eerste corona vaccinatieclaim de eerste claim van vele?

In het FD is een artikel gepubliceerd naar aanleiding van een 44-jarige Nederlandse man die een claim heeft ingediend bij zowel farmaceut Janssen als de Nederlandse overheid, vanwege een zeldzame maar ernstige aandoening die hij opliep na zijn vaccinatie tegen het coronavirus.

De man ontwikkelde een auto-immuunreactie genaamd myelitis transversa, die zijn zenuwstelsel aantastte en blijvende schade veroorzaakte. Hij beweert dat de trage diagnose zijn toestand heeft verergerd en dat Janssen verantwoordelijk is omdat het bedrijf de bijwerking niet eerder in de bijsluiter had vermeld. Janssen wijst echter naar de overheid en beweert dat het bedrijf de nodige informatie had verstrekt.

Het geval van deze man kan de eerste van vele zijn, aangezien er in het buitenland al meer claims zijn ingediend en gehonoreerd door overheden die de aansprakelijkheid van producenten op zich namen. In Nederland wijst de overheid echter naar Janssen, en vice versa. In dit artikel wordt de zaak van de Nederlandse man besproken, evenals de vraag of er in de toekomst meer claims te verwachten zijn en hoe moeilijk het is om causaal verband aan te tonen tussen de vaccinatie en de bijwerkingen.
 
Begin juni 2021 meldde de 44-jarige Nederlandse man zich bij zijn huisarts met tintelingen, gevoelloosheid en pijn in zijn benen, voeten, rug en buik, een week nadat hij zijn eerste vaccinatie tegen het coronavirus had gekregen. Hoewel de man zelf direct een verband legde met het vaccin, legde de huisarts tot tweemaal toe de tintelingen uit als een gevolg van stress en adviseerde hij rust. De man ging echter op vakantie naar het Griekse eiland Ikaria, waar zijn toestand verslechterde. Hij werd met spoed naar het Attikon-ziekenhuis in Athene gebracht en opgenomen met ontstekingen aan het zenuwstelsel in het ruggenmerg en de hersenen. Vanwege levensbedreigende verlammingsverschijnselen moest hij aan de hartbewaking. De man, die uitgebreid met het FD heeft gesproken, wil anoniem blijven.
 
In augustus 2021 werd de man overgeplaatst naar het AMC. Beide ziekenhuizen, zowel in Amsterdam als in Athene, stelden aanvankelijk dezelfde, verkeerde diagnose. De man zou getroffen zijn door het syndroom van Guillain-Barré. Later bleek dat de man kampt met myelitis transversa, een auto-immuunreactie. Een aantal kenmerken komt overeen, de behandeling is wezenlijk anders. De trage diagnose heeft volgens de man de schade aan zijn zenuwstelsel vergroot, die blijvend is. Hij beweert dat de diagnose eerder had kunnen worden gesteld als Janssen de bijwerking in de bijsluiter van zijn vaccin eerder had vermeld.
 
Janssen erkent in de actuele bijsluiter van zijn coronavaccin dat het myelitis transversa kan veroorzaken.

Lees HIER het artikle in het FD
Bron: FD
Geplaatst op 09-05-2023

< VorigeVolgende >


Share on: