Clean up on Tour, suppend zwerfafval in het hele land verzamelen

Woensdag 17 mei 2023 was de kick-off van Clean up on Tour, een initiatief van het Watersportverbond en Allianz Benelux. Deze SUP tour reist de komende zomer door het hele land, waarbij zwerfafval uit het water wordt opgeruimd. Je kunt leren suppen én helpt de natuur een beetje schoner maken!

Foto: Team Raetsheren in Alkmaar

De lancering van de Clean up on Tour was in Almere, maar er is ook in Alkmaar volop meegedaan. De tour is naar voorbeeld van het rondreizende watersportevenement Optimist on Tour waarbij kinderen kennis maken met de watersport. Met Clean up on Tour wil men zich ook richten op de volwassenen en hen bewust maken van hun verantwoordelijkheid richting een schone natuur.

Verantwoordelijkheid volwassenen
Projectmanager Karsten van Zeijl legt meer uit over Clean up on Tour: “We wilden een andere doelgroep aanspreken, naast de kinderen. Deze tour is dan ook speciaal voor iedereen vanaf 18 jaar. Het is een concept dat is bedacht vanuit het partnership tussen Allianz Benelux en het Watersportverbond. Allianz ondersteunt hiermee het Watersportverbond in haar missie de watersport verder te ontwikkelen en de Nederlandse wateren schoon te houden. We nemen dit thema al mee in Optimist on Tour waarbij we kinderen informeren over duurzaamheid. Nu willen we ons ook richten op de volwassenen en hen bewust maken van hun verantwoordelijkheid richting een schone natuur.”

Clean up on Tour reist komende zomer door het hele land. Enkele plaatsen die ze aan doen zijn: Amsterdam, Almere, Zaanse Schans en Sneek. Op iedere locatie vindt een ochtend en een middagsessie plaats. Inschrijving voor zo’n tour is gratis, je krijgt dan een korte SUP instructie van een professionele instructeur op de kant. Vervolgens ga je het water op en, na nog even oefenen, pik je het afval op uit de natuur.

Wie haalt meeste afval op?
Karsten: “Voor de middagsessie suppen we een andere route, zodat de middag groep ook nog wat te doen heeft. Aan het einde van de tour wegen we de hoeveelheid afval die je als groep hebt opgehaald. We houden hier een ranking van bij zodat we weten hoeveel kilo afval er is opgehaald per locatie en per team.” Zo heeft de organisatie er een klein spelelement in gebouwd. Aan het einde van het seizoen wordt de balans opgemaakt en zien we waar het meeste afval is opgehaald.

Op de website van Clean Up on Tour staat de inschrijving voor de eerste locaties al open. Hier vind je ook meer informatie over de SUP tour. Inschrijving is gratis. Op veel locaties gaan ook groepen van Allianz Benelux het water op. Hiermee wil het bedrijf meer binding met het water creëren onder het personeel. Dit past goed bij hun purpose: ‘We secure your future’, waarmee ze vorm willen geven aan verandering door samen met anderen oplossingen te zoeken voor een duurzame toekomst. Allianz is sinds 2021 hoofdsponsor van het Watersportverbond met het bijpassende motto: ‘The Future is Water’.


Team Raetsheren in Alkmaar
Het team van Raetsheren: "Alhoewel het een klein beetje heeft geregend, heeft iedereen zich volwaardig ingezet om afval uit het water te halen. Waar sommigen het vooral gemunt hadden op flesjes en verpakkingen, werden er ook (grote) stukken hout en zelfs het zitvlak van een bank meegenomen op de sup boards.

Uiteindelijk heeft het team 241,5kg aan afval uit het water van Alkmaar verwijderd. Ontzettend mooi dat we elkaar weten te vinden op gebied van samenwerking en partnerships, zonder de wereld om ons heen uit het oog te verliezen. Allianz, bedankt voor het organiseren van deze geweldige dag!"
 
Geplaatst op 23-05-2023

< VorigeVolgende >


Share on: