Openingsspeech van Ron Gardenier op de NVGA Marktdag

Donderdag 19 april was de NVGA Marktdag en jaarlijkse Ledenvergadering in het Louwman Museum in Den Haag, in samenwerking met het Verbond van Verzekeraars. De openingsspeech werd door voorzitter Ron Gardenier gehouden. De toespraak kunt u hier lezen.

Foto: NVGA Bestuur

Tijdens de vergadering heeft het bestuur de leden geïnformeerd over de samenwerking met INSVER, het kennisplatform over duurzaamheid in de verzekeringsbranche. Alle leden van de NVGA zijn automatisch gedurende een jaar als verduurzamer aangesloten bij de organisatie. Daarmee is het voor de kantoren mogelijk om niet alleen kennis en informatie over duurzaamheid op te doen maar deze ook te integreren in de bedrijfsvoering van het kantoor. Na een jaar volgt evaluatie van de samenwerking. 
Met deze keuze geeft de NVGA  invulling aan de pijler ‘duurzaam ondernemen’ in de Marktvisie die in januari 2023 is gepresenteerd. 
 
Bestuurswisseling 
Terry Bloemert (Alpina Group) is na een periode van 3 jaar teruggetreden uit het NVGA-bestuur. Nienke van Oers (44), directeur van Het Nederlands Volmachtbedrijf, is benoemd in het NVGA-bestuur. 
 
De huidige bestuurssamenstelling is nu als volgt: 
Ron Gardenier, voorzitter
Patrick Heuts, vice-voorzitter
Jorg Roodbeen, secretaris/penningmeester
Stefan Bell
Arie van den Berg
Nienke van Oers 
Levent Türkmen 
Valentina Visser 
 

Speech ALV 2023 – Ron Gardenier 

Beste leden,

Namens mijn collega-bestuursleden en mijzelf heet ik jullie van harte welkom op onze jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. We kunnen terugkijken op een jaar waarin we beetje bij beetje konden terugkeren naar ons vertrouwde normaal en waarbij wij ook eindelijk af waren van lockdowns en restricties, maar waarin we ook nieuwe uitdagingen voor onze kiezen kregen. Toen ik jullie vorig jaar op de ALV toesprak, was de oorlog in Oekraïne net begonnen. Inmiddels duurt deze oorlog al ruim een jaar en is er nog geen zicht op een vreedzame oplossing van dit conflict. Dit jaar werden we rond dezelfde tijd opgeschrokken door de zware aardbevingen in Turkije en Syrië, een ramp van ongekende omvang die eveneens vele slachtoffers heeft gemaakt en waarvan wij allen de vreselijke beelden nog helder op ons netvlies hebben.

Maar ook economisch bevinden wij ons niet in rustig vaarwater en hebben wij te dealen met tal van politieke en maatschappelijke vraagstukken die zeker ook een uitwerking zullen hebben op onze bedrijfstak.

De laatste jaren krijgen wij als gevolg van klimaatverandering steeds vaker te maken met natuurgeweld. De overstromingen in Limburg staan ons nog helder voor de geest. Gelukkig kunnen wij constateren dat het vergoeden van schade door een secundaire kering inmiddels door de meeste verzekeraars is opgenomen in de dekking en het goede nieuws is dat er na 20 jaar ook voortgang wordt geboekt in het dekken van schade door een primaire waterkering waarbij er een regiefunctie voor de Vereende is weggelegd. Ook krijgen we steeds vaker te maken met bosbranden als gevolg van extreme droogte. Niet vreemd dus dat duurzaamheid een steeds belangrijkere rol in onze levens speelt. We zullen vanuit onszelf als individu, maar zeker ook vanuit onze bedrijfstak, ons steentje aan moeten bijdragen. Dat is dan ook de reden dat onze Marktdag vanmiddag in het teken staat van Duurzaamheid en we dit onderwerp als belangrijke pijler hebben opgenomen in onze onlangs gepubliceerde marktvisie. Sinds de publicatie van ons laatste Position Paper in 2018 is er veel veranderd. Een hoge mate van consolidatie, een professionaliseringsslag en een verstevigde positie van het volmachtbedrijf in de bedrijfskolom hebben bijgedragen aan een betere samenwerking met onze business partners.

Om nieuwe uitdagingen op het gebied van digitalisering, wet en regelgeving, compliance, duurzaamheid en behoud van personeel met visie tegemoet te treden hebben wij met inbreng van jullie tijdens de daarvoor georganiseerde ledenbijeenkomsten onze gezamenlijke stip op de horizon bepaald en vertaald in een zestal pijlers waarmee we als vereniging en bestuur de komende jaren aan de slag gaan. Zo kunnen we samen actief invulling geven aan onze strategie en de te ondernemen inspanningen om onze doelen te bereiken. De portefeuillehouders zullen later tijdens deze vergadering hun pijler toelichten. 


We hebben in het afgelopen jaar wederom mooie resultaten behaald met een premievolume schade en inkomen van 3,8 miljard, let wel dit betreft het premievolume van onze NVGA leden. Wij moeten echter ook constateren dat onze combined ratio onder invloed van de februaristormen en afnemende impact van Corona is gestegen van 77% naar 82%. Nog steeds een prima resultaat maar waakzaamheid is hier geboden. Zoals ieder jaar zal Arie van den Berg zal straks de cijfers in detail presenteren en nader toelichten. In nauwe samenwerking met onze commissies en business partners hebben wij het Volmachtplein doorontwikkeld tot een volwaardige applicatie die veiliger en gebruiksvriendelijker is. Ook wordt er komende zomer weer een nieuwe VSV uitgerold, iets dat voortaan niet meer jaarlijks, maar tweejaarlijks zal plaatsvinden. Daarnaast zullen de leidraad POG en de leidraad IT-risico’s Volmacht binnenkort met een update worden uitgebracht. 


Graag maak ik dan ook weer van de gelegenheid gebruik om onze commissieleden te bedanken voor hun bijdrage. En nogmaals wil ik benadrukken dat zij een cruciale rol spelen in de successen die we behaald hebben, zonder hun belangeloze inbreng was dit niet gelukt. Met het Project Uniforme Inrichting Volmachtketen zijn wij inmiddels een aantal jaren onderweg. We hebben soms last van de perikelen bij verzekeraars en systeemhuizen, maar er rust zeker ook een verantwoordelijkheid bij onszelf. Het is ontzettend belangrijk dat we dit traject succesvol afronden. Graag wil ik de kantoren die hiermee grote stappen hebben gezet bedanken voor hun voortvarendheid maar voor die kantoren die nog onvoldoende voortgang geboekt hebben doe ik nogmaals de oproep om hier werk van te maken en hier actief mee aan de slag te gaan. Laat het niet zover komen dat sancties gesteld moeten worden om het gewenste resultaat te bereiken. 


Resumerend mogen wij concluderen dat onze vereniging gezond is en een mooie positie in de markt heeft verworven. De gesprekken met de toezichthouder zijn in een ander vaarwater gekomen: we hebben meer inspraak en zijn een volwaardig partner aan tafel. Een positie die met de komst van tal van nieuwe wet- en regelgeving heel waardevol kan zijn. Helaas zullen we vandaag ook afscheid nemen van een zeer gewaardeerd bestuurslid en penningmeester Terry Bloemert. Terry, hartelijk bedankt voor je inzet, bevlogenheid en betrokkenheid de afgelopen jaren. Drie jaren zijn voorbij gevlogen, wij zullen je missen. 


Dan rest mij jullie een mooie en inspirerende ledenvergadering en Marktdag toe te wensen en ik hoop jullie te mogen treffen op de afsluitende borrel en het walking dinner. 


Ik verklaar hiermee deze ledenvergadering voor geopend

Geplaatst op 20-04-2023

< VorigeVolgende >


Share on: