Onderverzekering ligt vandaag de dag op de loer

Door de wereldwijde ontwikkelingen zijn de prijzen voor grondstoffen en materialen enorm gestegen, en helaas blijven deze prijzen nog verder stijgen. Deze situatie vraagt om sneller bijsturen en aanpassingen doorvoeren, vooral als men onderverzekering wil voorkomen.

De stijging van de verzekerde sommen is een logisch gevolg van de hogere kosten voor vervanging of reparatie van gebouwen en inventaris. Dit betekent dat de kans op onderverzekering groot is, omdat de waarde van het verzekerde object hoger is dan de daadwerkelijk verzekerde som.
 
Om deze situatie te voorkomen, zijn nieuwe indexcijfers nodig die rekening houden met de stijgende kosten van grondstoffen en materialen. De Troostwijk-indexcijfers zijn op kwartaalbasis beschikbaar en bieden een betrouwbaar uitgangspunt voor de aanpassing van de verzekerde sommen van gebouwen, huurdersbelang en inventaris.
 
Ook invloeden zoals energiekosten en inflatie zijn van invloed op de verzekeringspremies en de verzekerde sommen. In de bouw blijven de kosten stijgen, vooral bij materialen die veel energie kosten tijdens de productie. Andere materialen blijven qua prijs redelijk stabiel, maar er zijn nog steeds producenten die vertraagd hogere productiekosten doorrekenen.
 
Daarnaast blijft de bovengemiddelde loonontwikkeling en krapte op de arbeidsmarkt van invloed, waardoor snel en betaalbaar herstel bij calamiteiten moeilijker wordt.
 
Om onderverzekering te voorkomen, is het belangrijk om gebouwen en inventaris regelmatig te laten taxeren en goed op de gekozen uitkeringstermijnen te letten. De uitkeringstermijn van 52 weken blijkt hierdoor vaak te kort. Het is belangrijk om zo nodig voor een uitkeringstermijn van 78 of 104 weken te kiezen.
Bron: APC Holland
Geplaatst op 03-04-2023

< Vorige


Share on: