Met innovatieve samenwerking beter fraude signaleren

Overal komt fraude voor en – helaas – ook bij, de uitvoering van het Waarborgfonds Motorverkeer, de Vereende. Het Waarborgfonds is bedoeld voor iedereen die door een motorvoertuig schade heeft geleden en daarmee niet terecht kan bij de eigen verzekeraar. De schademeldingen variëren van een gedeukte bumper tot blijvend lichamelijk letsel. Maar het Waarborgfonds is niet bedoeld voor onterechte betalingen.

De medewerkers van het Schadecentrum, die verantwoordelijk zijn voor de behandeling van de claims van het Waarborgfonds, zijn getraind om verdachte situaties te herkennen. Wanneer zij twijfel hebben over een melding, sturen zij deze door naar de afdeling Speciale Zaken voor nader onderzoek. Onderzoeksindicatoren spelen hierbij een rol, maar daarnaast is het ook een kwestie van praktijkervaring die maakt dat medewerkers van het Schadecentrum een neus hebben voor het herkennen van mogelijke fraude. Niet onbelangrijk daarbij is de rol van de fraudecontactpersoon op de afdeling die haar collega’s met raad en daad bijstaat. De Vereende zocht een inventieve manier om de medewerkers hierin te ondersteunen en vond die bij Councyl, een spin-off van de TU Delft. Councyl ontwikkelt zelflerende software voor decision support.
 
Om mogelijke fraudegevallen sneller te kunnen signaleren en onderzoeken, ontwikkelde technologiebedrijf Councyl voor het Waarborgfonds Motorverkeer zelflerende software, gebaseerd op ‘expert-data’ van de eigen medewerkers. De software helpt bij het nemen van beslissingen.
 
Nicolaas Heyning, CEO van Councyl legt uit: “Verreweg de meeste systemen die werken met kunstmatige intelligentie, doen dit op basis van historische data. Daarop wordt een algoritme losgelaten om toekomstig gedrag te voorspellen. Dit kan heel goed werken, maar de data moeten dan wel beschikbaar zijn en een nadeel is dat er bias, vertekening, in kan zitten. 
Onze software maakt geen gebruik van historische data maar van ‘expert-data’. Wij brengen de deskundigheid van medewerkers in kaart en ontwikkelen op basis daarvan een model dat kan helpen bij besluitvorming. Het is een aanvulling op hun werk, géén vervanging ervan.” 
 
Schadebehandelaar Jeannette de Moor nam deel aan de pilot. “De investering in tijd is beperkt en de eerste resultaten smaken naar meer! We zien het dan ook als een welkome en waardevolle aanvulling van onze gereedschapskist gericht op het herkennen van verdachte situaties en potentieel frauduleuze dossiers. Ten slotte leidt het tot een nog intensievere samenwerking met de collega’s van Speciale Zaken. Daar kunnen we als Waarborgfonds alleen maar de vruchten van plukken.”
 
Hier leest u meer over deze innovatieve samenwerking.
 
 
 
 
 
Geplaatst op 06-04-2023

< VorigeVolgende >


Share on: