Hackers slaan toe via openbare opladers

De FBI heeft onlangs gewaarschuwd voor de risico's van het opladen van smartphones bij openbare oplaadpunten in winkelcentra, hotels en luchthavens. Hackers kunnen deze oplaadpunten gebruiken om malware of spionagesoftware op de telefoon van nietsvermoedende gebruikers te installeren. Om deze risico's te vermijden, wordt geadviseerd om een eigen oplader mee te nemen en de smartphone op te laden via een standaard stopcontact.

Het opladen van een smartphone bij een openbaar oplaadpunt is handig en gemakkelijk, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Hackers hebben manieren gevonden om toegang te krijgen tot de gegevens op de telefoon van een gebruiker door middel van deze openbare oplaadpunten. Ze kunnen malware of spionagesoftware installeren die de gebruiker bespioneert of persoonlijke gegevens steelt. Dit kan leiden tot identiteitsdiefstal, financiële schade en andere ernstige problemen.

Om deze risico's te vermijden, raadt de FBI aan om een eigen oplader mee te nemen en de smartphone op te laden via een standaard stopcontact. Dit kan ervoor zorgen dat de gebruiker veilig en gemakkelijk zijn smartphone kan opladen zonder het risico te lopen op malware of spionagesoftware.

Een andere optie om een smartphone op te laden op openbare plaatsen is het gebruik van een speciale kabel of adapter die dataverkeer blokkeert. Deze kabel laat alleen elektriciteit door en blokkeert alle andere gegevensoverdracht. Op deze manier wordt de smartphone veilig opgeladen zonder dat er risico's zijn op het installeren van malware of spionagesoftware.

Een andere voorzorgsmaatregel om te nemen bij het opladen van de smartphone op openbare plaatsen is het gebruik van een powerbank. Een powerbank is een draagbare batterij die gebruikt kan worden om een smartphone op te laden zonder dat er risico's zijn op het installeren van malware of spionagesoftware.

Tot slot is het belangrijk om uit te kijken voor openbare wifinetwerken. Hackers kunnen een nepnetwerk opzetten en het internetverkeer van alle verbonden apparaten volgen. Dit kan leiden tot het stelen van inlog- of creditcardgegevens en andere persoonlijke informatie. Het is daarom belangrijk om alleen verbinding te maken met vertrouwde wifinetwerken en altijd een VPN te gebruiken bij het gebruik van openbare wifinetwerken.

Kortom, het opladen van een smartphone bij openbare oplaadpunten kan gevaarlijk zijn vanwege de risico's op malware en spionagesoftware. Het is veiliger om een eigen oplader mee te nemen en de smartphone op te laden via een standaard stopcontact. Als dat niet mogelijk is, gebruik dan een speciale kabel of adapter die dataverkeer blokkeert of een powerbank. Ten slotte is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van openbare wifinetwerken en alleen verbinding te maken met vertrouwde netwerken.

Bron: NU.nl
Geplaatst op 14-04-2023

< VorigeVolgende >


Share on: