De Goudse groeit in 2022 ondanks oorlog en inflatie

Ondernemersverzekeraar De Goudse De Goudse heeft in 2022 een nettowinst geboekt van € 32,2 mln en sloot daarmee 2022 af met een positief resultaat en opnieuw een forse omzetgroei.

De Goudse heeft in 2022 een nettowinst geboekt van € 32,2 mln. (2021: € 47,4 mln.). Vrijwel alle bedrijfsonderdelen droegen daar positief aan bij. De hogere schadelast is een belangrijke oorzaak in de afname van het resultaat. De groepsomzet groeide -als gevolg van autonome groei en een aantal acquisities- in het afgelopen jaar met ruim € 98 mln. naar € 963 mln. De solvabiliteit (Solvency II) kwam eind 2022 uit op 193% (2021: 203%) en het aansprakelijk vermogen groeide van € 518 mln. naar € 535 mln.
Goudse Schadeverzekeringen N.V. behaalde een nettoresultaat (technisch) van € 21,5 mln. (2021: € 52,2 mln.). Dit lagere resultaat is met name een gevolg van de februaristormen, een aantal grote branden en een hoge schadelast bij Motor WA. Het nettoresultaat (technisch) van Goudse Levensverzekeringen N.V. bedroeg € 26,3 mln. (2021: € - 9,2 mln.), onder meer dankzij de bijdrage van de portefeuille van de in 2021 overgenomen Leidsche Verzekering Maatschappij N.V. en de introductie van nieuwe ORV- en lijfrenteproducten.
 
VLC & Partners, waarvan De Goudse meerderheidsaandeelhouder is, realiseerde in 2022 een mooie groei, deels niet-autonoom door twee nieuwe deelnames in januari. Eén van 100% in Koekenberg Van Vuuren, aansprakelijkheidsspecialist in de markt voor vrije beroepsbeoefenaren en zakelijke dienstverleners en één van 64% in financieel advieskantoor Bielderman Koetsier. 
 
Van oorlog en inflatie tot brand en storm
Bestuursvoorzitter Geert Bouwmeester is tevreden over de financiële resultaten. ‘Het was een jaar dat in het teken stond van een oorlog, een energiecrisis en inflatie. Veel van onze relaties hebben de gevolgen daarvan gevoeld en doen dat in veel gevallen nog steeds. Gezien die omstandigheden, hebben we het goed gedaan.’ Wat de schadelast betreft vielen naast stormen en branden ook de verzuimcijfers op en de instroom in WIA en WGA. Bouwmeester: ‘Herverzekeraars hadden daardoor een zwaar jaar, met tegenvallende resultaten. Voor ons betekent dat op een aantal herverzekeringsprogramma’s een verhoging van het eigen behoud en ook verhoging van de herverzekeringspremies.’

Voorbereiden op de toekomst
Voor De Goudse was 2022 eveneens het jaar waarin de herijking van de strategie voor de periode 2023 - 2028 werd afgerond. ‘De uitkomst daarvan is een bevestiging van onze keus voor het onafhankelijke intermediair én een nog nadrukkelijkere focus op ondernemers en zzp’ers’, vat Bouwmeester samen. ‘Binnen die doelgroepen richten we ons op een select aantal branches, plus enkele specifieke niches. In dat kader vergrootten we afgelopen jaar bijvoorbeeld ons aandeel in Anker - specialist in crew-verzekeringen voor de maritieme branche - van 30 naar 100%.’
Ook zette De Goudse het afgelopen jaar de stappen die nodig zijn voor een beheerste en integere bedrijfsvoering, zoals de wet- en regelgeving dat van een sterk gegroeide financiële onderneming vereist.
 
Verwachtingen 2023
Voor 2023 blijven de toegenomen volatiliteit, de onzekere financiële markten en de vrees voor een recessie belangrijke aandachtspunten voor De Goudse, evenals het prijsniveau. ‘Onze kosten zijn het afgelopen jaar opnieuw gestegen,’ zegt Bouwmeester. ‘Onze uitdaging is om het juiste evenwicht te vinden en te behouden tussen de meerwaardeproposities die we bieden, de premie die we vragen en de kosten die we maken. Zeker in de prijsgevoelige segmenten mag ons premieniveau niet te ver uit de pas lopen.’
Wat betreft niet-autonome groei: ook in het nieuwe jaar staat De Goudse daar voor open, op voorwaarde dat de betreffende deelname of overname past bij de strategische uitgangspunten. 
Bouwmeester tot slot: ‘Van een heel andere orde is onze betrokkenheid bij Sparta. Toch beschouwen we ook dat als een partnership dat past bij ons bedrijf en onze strategie. Dat gevoel wordt nog eens versterkt doordat Sparta juist nu, in het eerste jaar van ons hoofdsponsorschap, zo geweldig presteert en het grotere clubs lastig weet te maken. Die vechtlust en dat ‘boven jezelf uitstijgen’ zijn aspecten waarmee we ons graag identificeren. Zeker in tijden zoals nu, waarin geopolitieke en financiële onrust elkaar versterken. Het zijn tijden waarin we heel veel niet in de hand hebben, maar waarbij we wel, tegen de verdrukking in, onze koers moeten en kunnen vasthouden.’

 
 
 
Kerncijfers* 
  2022 2021
 
Premie-inkomen
Provisie- en commissie-inkomsten
Resultaten uit beleggingen
Overige opbrengsten
Groepsomzet
 
€  829  mln.
€    65  mln.
€    63  mln.
   €     6   mln.
€  963  mln.
 
€  764  mln.
€    49  mln.
€    45  mln.
€    7  mln.
€  865  mln.
     
     
Resultaat na belasting €  32,2  mln. €  47,4  mln.
     
Beleggingen € 3.042  mln. € 3.243  mln.
     
Technische voorzieningen €  2.660  mln. €  2.850  mln.
     
Aansprakelijk vermogen €   535   mln. €   518   mln.
     
Balanstotaal € 3.426 mln. € 3.570 mln.
     
Aantal medewerkers De Goudse (FTE/ultimo) 1.215 916
     
Rendement eigen vermogen 7,6 % 12,1 %
 
* In 2022 zijn de opbrengsten ten opzichte van voorgaande jaren anders gepresenteerd. Bij het doorvoeren van stelselwijzigingen zijn in de kerncijfers ook de vergelijkende cijfers aangepast. 
Geplaatst op 21-04-2023

< VorigeVolgende >


Share on: