Premies van verzekeringen gaan fors stijgen

Consumenten worden geconfronteerd met flink hogere verzekeringspremies, met name voor autoverzekeringen en woonpakketten. Volgens vergelijkingswebsite Independer gaat het om een uitzonderlijk harde stijging die kan oplopen tot wel 15 procent voor opstalverzekeringen.

Vorig jaar betaalden verzekerden voor een autoverzekering gemiddeld 821 euro, terwijl de jaarpremie nu gemiddeld 912 euro bedraagt, een stijging van 11 procent.

Vergelijkingssite Autoverzekering.nl signaleert ook een stijging van de premies, met name bij WA-verzekeringen, waar de stijging bijna 10 procent bedraagt. De gemiddelde premie voor een beperkt cascoverzekering is gestegen van 663 euro naar 728 euro, een toename van ruim 65 euro in vergelijking met vorig jaar.
 
De gestegen inflatie wordt beschouwd als de belangrijkste oorzaak van de premiestijging. Hogere kosten voor energie, duurdere auto-onderdelen en hogere personeelskosten spelen echter ook een rol. Bij autoherstelbedrijven worden droogcabines vaak gebruikt om de lak van auto's sneller te laten drogen, wat veel energie kost.
 
Opstalverzekeringen en woonpakketten (opstal en inboedel) gaan dit jaar volgens Independer ook hard omhoog. Bij de opstalverzekering gaat het om een gemiddelde stijging van zo'n 15 procent, terwijl de premie van de inboedelverzekering nagenoeg gelijk blijft. De rechtsbijstandverzekering stijgt gemiddeld met 4 procent.
 
Consumenten krijgen pas bij de verlenging van hun polis bericht over een mogelijke premiestijging. Independer adviseert consumenten om elders te vergelijken of ze goedkoper uit kunnen zijn en om de dekking van hun verzekering aan te passen, bijvoorbeeld van allrisk naar WA+.
 
Bron: AD
Geplaatst op 10-03-2023

< VorigeVolgende >


Share on: